Bulgaria riscă să piardă un portofoliu important în Comisia Europeană

Publicat:

Cotidianul Mediapool trece în revistă portofoliile dorite de Sofia și numele vehiculate. Bulgaria nu participă deocamdată activ la negocierile de formare a următoarei Comisii Europene, iar, dacă această situație nu se va schimba rapid, riscă să rămână cu un rol mai periferic, au avertizat surse diplomatice.

Comisara bulgară pentru inovare și educație, Iliana Ivanova, a făcut apel la Sofia să propună rapid un candidat ca nou comisar. “Până la urmă, este bine ca Bulgaria să-l aibă în termenul stabilit de Comisia Europeană și să nu piardă timpul, pentru că în cele din urmă începe să se discute și despre portofolii, așa că este bine ca acest lucru să se întâmple în zilele următoare, ori cel puțin până la expirarea termenului”, a comentat Iliana Ivanova, potrivit stiripesurse.


Citește și: VIDEO Momentul când șeful regiunii Kursk i-a spus lui Putin că Rusia a pierdut controlul asupra a 28 de așezări din regiune, iar președintele Rusiei l-a întrerupt

Nu avem timp de negocieri

Președinta realesă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a trimis deja scrisori țărilor din UE, cerându-le numele candidaților pentru funcția de comisar european. Termenul limită pentru răspunsuri este 30 august. Premierul interimar de la Sofia, Dimităr Glavcev, a anunțat deja că guvernul său nu va propune candidatul și a lăsat asta pentru următorul cabinet.

La rândul ei, Gorița Kojareva, nominalizată ca premier interimar, nu este încă pregătită cu propunerea echipei sale guvernamentale și se așteaptă ca acest lucru să se întâmple până pe 20 august.

Bulgaria ratează procesul

Astfel, ea va avea la dispoziție doar câteva zile pentru a pregăti candidatura bulgară, în condițiile în care, potrivit surselor diplomatice, negocierile pentru viitoarele portofolii în CE sunt deja în derulare, iar Bulgaria rămâne în afara procesului. “Știți că acesta este sectorul viitorului, care se ocupă de inovare, cercetare, educație. Teme foarte importante. Portofoliul energie, despre care discută politicienii, este și el important și interesant, dar această decizie este luată de guvernele naționale”, a adăugat comisarul european bulgar pentru BGNES.

Ivanova a intrat în Comisia Europeană în locul Mariei Gabriel, care s-a întors în Bulgaria pentru a deveni prim-ministru prin rotație, ceea ce nu s-a întâmplat. Acum Maria Gabriel este în cărți pentru un post înalt în NATO.

Care sunt portofoliile?

Potrivit unor informații neoficiale, dacă Bulgaria acționează, are șansa de a primi un portofoliu precum transportul sau energia. Dacă Bulgaria rămâne în urmă, însă, este foarte probabil să obțină un portofoliu mai periferic. Petăr Vitanov, care a fost membru al Parlamentului European de la Partidul Socialist Bulgar (BSP/S&D), a confirmat că Bulgaria nu a negociat până acum pentru niciun portofoliu. Potrivit acestuia, majoritatea celorlalte țări și-au propus deja candidații.

“Din câte știu, sunt planificate trei portofolii pentru Bulgaria, România și Slovacia, dacă nu mă înșel. Acestea sunt politică regională, transporturi și apărare. Nu știu cum vor fi împărțite, dar se pare că Bulgaria va primi ce va rămâne”, a declarat Vitanov pentru postul public de radio de la Sofia.

“Am vorbit despre energie – un domeniu bun, avem experți, dar nu s-a făcut nimic în ultimele luni. Nu mă aștept ca doamna care a fost nominalizată pentru funcția de prim-ministru în Bulgaria să aibă viziune europeană și să participe pe deplin la negocierile pentru postul de viitor comisar european bulgar. Ca să nu mai spun că noi suntem din nou parcă o țară europeană de categoria a doua, pentru că trebuie să vedem cum îi va convinge Ursula von der Leyen pe francezi să nominalizeze o femeie sau două persoane. Sau nemții. Nu, ei vor nominaliza doar o persoană”.

“Dar fiindcă noi suntem ultimii, e nevoie de două persoane, pentru a îndeplini cota. Ceea ce știu este că scrisorile către celelalte țări nu includ doi candidați – un bărbat și o femeie”.

Care sunt numele avute în vedere de Bulgaria? 

Pentru transport, acum este menționat numele europarlamentarului de la GERB, Andrei Novakov. În cărți este și numele Ilianei Ivanova, deși potrivit informațiilor Mediapool, aceasta ar putea ocupa o altă funcție. În mod tradițional, sunt în cărți și numele Ekaterinei Zaharieva și Deniței Saceva de la GERB.

Citește și: Alertă de călătorie în Grecia. Recomandările MAE

Continuăm Schimbarea – Bulgaria Democrată (PP-DB) insistă ca Adunarea Națională să-i interpeleze pe candidații desemnați de guvern, iar Partidul Socialist Bulgar (BSP) a cerut consultări urgente.

Ursula von der Leyen a explicat că le va cere țărilor care nu-și susțin actualul comisar să prezinte două candidaturi – un bărbat și o femeie. Ea va decide apoi pe care dintre cele două o va alege. Urmează o interpelare a candidaților în Parlamentul European. Noua Comisie Europeană ar trebui să înceapă să lucreze în toamnă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Disney a dezvăluit titlul oficial al noului ‘Avatar 3’. Ce alte noi filme sunt în pregătire

Disney a dezvăluit titlul oficial al noului 'Avatar 3'. Ce alte noi filme sunt în pregătire Detalii despre noi filme, inclusiv titlul celui de-al treilea...

Situație dramatică în aeroport pentru Mădălina Ghenea: ‘Acest bărbat m-a abuzat pe mine și pe copiii mei’

Situație dramatică în aeroport pentru Mădălina Ghenea: 'Acest bărbat m-a abuzat pe mine și pe copiii mei' Mădălina Ghenea, una dintre cele mai cunoscute actrițe...

China restricţionează exportul unei materii prime critice folosite la baterii

China restricţionează exportul unei materii prime critice folosite la baterii China a restricţionat exportul de antimoniu, o materie primă critică cu o utilizare importantă în...

Traian Băsescu revine pe Facebook, după doi ani

Traian Băsescu revine pe Facebook, după doi ani Fostul președinte Traian Băsescu a revenit, vineri dimineața, pe Facebook, unde nu mai publicase nimic din decembrie...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.