X

Bulgaria sprijină activ integrarea Balcanilor de Vest în UE

Premierul bulgar Boiko Borisov, a cărui ţară va deţine preşedinţia semestrială prin rotaţie a Consiliului UE în primele şase luni ale anului viitor, a dat asigurări vineri că Bulgaria va susţine puternic în această perioadă continuarea proceselor de integrare europeană ale ţărilor din Balcanii de vest. El a subliniat însă că aceste ţări trebuie să-şi reglementeze diferendele pentru a arăta astfel că sunt pregătite să adere la blocul comunitar, transmite agenţia HINA, conform agerpres.

“Avem o şansă reală. Nu trebuie să fim excesiv de optimişti, dar important este că soarta Balcanilor de vest depinde de noi. Pe de o parte avem Brexitul, pe de altă parte avem Balcanii de vest, cu resurse şi posibilităţi enorme”, a declarat premierul bulgar în cadrul unei conferinţe de presă la Sarajevo, după o întâlnire cu membri ai Consiliului de miniştri bosniac.

Boiko Borisov a amintit că Austria, la rândul său stat prieten al ţărilor balcanice, va prelua preşedinţia Consiliului Uniunii Europene în a doua jumătate a lui 2018, urmată de România, ceea ce, potrivit premierului bulgar, constituie o şansă ce nu trebuie ratată de a accelera procesele de integrare din regiune.

Citeşte şi: Finlanda cere ca Uniunea Europeană să renunţe la ora de vară

Borisov a mai menţionat că strategiile existente de dezvoltare a UE includ şi Balcanii de vest, dar că totul se află în mâinile elitelor din ţările regiunii, care trebuie “să-şi facă lecţiile”. El a făcut apel la autorităţile acestor ţări să se abţină de la a privi către trecut şi să se orienteze către viitor, asumându-şi faptul că fără cooperare nu pot fi înregistrate progrese.

Premierul bulgar a anunţat cu acest prilej că la 17 mai 2018 va avea loc o reuniune a Consiliului European cu liderii statelor din Balcanii de vest.

Gazda sa, premierul bosniac Denis Zvizdic, l-a calificat pe Borisov drept un adevărat prieten şi a amintit că Bulgaria a fost prima ţară care a recunoscut Bosnia-Herţegovina, în 1992, şi a susţinut-o permanent ulterior, a mai consemnat agenţia HINA.

Tags: Balcanii de vestBoiko BorisovBosnia-HerţegovinaBulgariauniunea europeana
Categorii: Știrile zilei