X

Bulgarii au REPORNIT reactorul defectat la Kozlodui

Unica centrală nucleară din Bulgaria, care produce aproximativ o treime din energia electrică a acestei ţări, a reconectat miercuri seara la reţeaua electrică unul dintre cele două reactoare ale sale de 1.000 de megawaţi care fusese oprit dimineaţă, din cauza unei defecţiuni la generator, a anunţat joi operatorul centralei, informează AFP, potrivit agerpres.

Miercuri, la ora 21:08 (18:08 GMT), “Unitatea 5 a centralei nucleare de la Kozlodui a fost reconectată la reţea”, se arată într-un comunicat al centralei.

Citeşte şi: G7 va face ‘propuneri concrete’ pentru ‘creşterea presiunii asupra Rusiei’ – Black News

Protecţia de urgenţă a fost activată miercuri dimineaţă, însă nu au fost semnalate scurgeri radioactive, după ce o defecţiune a sistemului de stimulare al generatorului a determinat creşterea tensiunii.

Incidentul s-a produs la mai puţin de o lună după ce reactorul, situat pe Dunăre, în nord-vestul ţării, a fost dezactivat pentru întreţinere şi alimentare.

Operatorul a precizat că a înlocuit elementul defect al sistemului de stimulare şi a efectuat verificările necesare, iar puterea este acum “crescută treptat”.

Citeşte şi: Preşedintele ales al Columbiei şi preşedintele Venezuelei au discutat probleme legate de graniţă – Black News

Al doilea reactor al centralei de la Kozlodui, denumit Unitatea 6, de aceeaşi putere, funcţionează în continuare la capacitate maximă.

Kozlodui, singura centrală nucleară a Bulgariei, produce în jur de o treime din electricitatea ţării, datorită a două reactoare care au preluat sarcina celor patru mici reactoare închise în 2002 şi 2006 pentru a satisface exigenţele Uniunii Europene.

Tags: Bulgariacentrala nuclearaKozloduireactorUnitatea 5Unitatea 6
Categorii: Diaspora