X

Bulgarii din Ucraina: sperăm ca armata ucraineană să câștige și să fie pace

Bulgarii din Ucraina: sperăm ca armata ucraineană să câștige și să fie pace

Pentru a marca doi ani de la începutul războiului din Ucraina, BTA a vorbit cu membrii comunității bulgare care trăiesc în orașele ucrainene Bolgrad, Odesa și Zaporojia. O speranță comună pe care o împărtășesc toți este ca pacea să fie stabilită în curând.

Citește și Un vas de croazieră de 3.000 de persoane la bord, în carantină în largul Mauritius – suspecți de holeră

Katya Georgieva, elevă în clasa a 7-a din Odesa, a spus: “Înainte de război, educația era bazată prezența la lecții. Învățăm online de doi ani. Nu ne vedem colegii de clasă, comunicăm mai puțin. Acest lucru este rău. Când sună sirenele, lecțiile sunt întrerupte. Simt frică când aud explozii puternice”. Katya a împărtășit că se simte mai calmă, când este cu părinții ei. “Important este să mergi înainte, să nu stagnezi”, a spus ea și a adăugat că pacea este ceea ce contează cel mai mult.

Galina Ivanova, șefa Centrului bulgar Bolgrad, a declarat: “Războiul ne-a schimbat. Pot spune că oamenii din orașul Bolgrad au devenit mai prietenoși și mai uniți. Tragedia ne-a adus mai aproape, indiferent de poziția și statutul social al oamenilor”. Ivanova a spus că oamenii speră că pacea se va instaura în curând.

Bulgarii din Ucraina: sperăm ca armata ucraineană să câștige și să fie pace

Valentina Kashi, care predă limba bulgară la școala duminicală Vasil Aprilov din Odesa, a declarat: “Am trăit doi ani grei. Trăim într-o tensiune constantă, ne este frică și nu suntem siguri de ceea ce ne rezervă viitorul. Desigur, ar fi mai ușor să mergem în altă țară, totuși, ce am putea face acolo? Ce locuri de muncă am putea găsi?”. Kashi este fermă că nu trebuie doar să stai cu mâinile în sân și să aștepți. “Trebuie să continuăm să lucrăm. Desigur, credem că vom câștiga. Adevărul este de partea noastră. Ne punem speranța în armata ucraineană”.

O altă rezidentă din Odesa, Marina Malenkova, a vorbit și despre greutățile prin care trece ea și cunoscuții ei. Malenkova, care conduce o grădiniță, a spus că mulți dintre colegii ei de muncă sunt forțați să reducă orele de lucru și li se plătesc salarii mai mici în consecință. “În primul an de război, oamenii au primit ajutor umanitar sub formă de alimente, care a fost un ajutor pentru familiile lor. Acest [ajutor] a fost suspendat acum. Atacurile constante, sirenele, exploziile, șomajul – toate acestea i-au determinat pe mulți să sufere de depresie”, a spus Malenkova.

Bulgarii din Ucraina: sperăm ca armata ucraineană să câștige și să fie pace

Vasil Mitkov, care locuiește în Zaporojia, la aproximativ 50 de kilometri de linia frontului, a spus că traiul în orașul său a fost o provocare, sirenele sunând zi și noapte. Mitkov a vorbit despre afacerea sa, spunând: “Aveam 25 de oameni care lucrau în tipografia noastră. Cinci dintre ei au fost recrutați. Capacitatea noastră de producție a scăzut în consecință, scăzând și numărul comenzilor”.

Comunitatea bulgară din Ucraina număra 204.000 de persoane, conform recensământului oficial din 2001. Ei locuiesc mai ales în regiunile Odesa, Zaporojia, Mykolaiv și Kirovohrad. Comunitatea bulgară din Zaporojia este formată din aproximativ 30.000 de oameni, dintre care mulți au trăit în teritoriile ocupate.

 

Tags: Bulgarii din Ucrainasă câștigesperăm ca armata ucraineană
Categorii: Război in UcrainaȘtirile zilei