Bundestagul vrea să-şi reducă numărul de parlamentari

Publicat:

Camera inferioară a parlamentului german a aprobat vineri o reformă extrem de controversată pentru a reduce cu titlu permanent numărul deputaţilor din Bundestag, informează DPA, potrivit agerpres.

Numărul parlamentarilor din camera inferioară a crescut la 736 din cauza sistemului complex de vot al ţării, care permite numărului de legiuitori în organism să crească în funcţie de rezultatul alegerilor.


Citeşte şi: Mafia chineză şi-a făcut o BANCĂ clandestină în Italia – Black News

Noul proiect de lege stabileşte numărul de mandate la 630.

În ultimele dezbateri aprinse asupra reformei care au avut loc vineri, politicieni din coaliţia de guvernare au acuzat opoziţia că refuză schimbarea.

Purtătorul de cuvânt al grupului parlamentar al social-democraţilor (SPD) pentru politică internă, Sebastian Hartmann, le-a declarat vineri parlamentarilor că scopul planului este “o lege electorală simplă, inteligibilă”.

Planul este respins de blocul conservator CDU/CSU şi de partidul de extremă-stângă Die Linke. Liderul grupului parlamentar CSU din parlamentul federal, Alexander Dobrindt, a declarat că planul urmăreşte să excludă Die Linke din parlament şi pune la îndoială “dreptul CSU de a exista”.

“Faceţi o reformă” pentru a consolida puterea electorală a coaliţiei de guvernare, i-a spus el lui Hartmann.

Cetăţenii germani îşi exprimă două voturi în alegerile parlamentare naţionale – unul direct pentru un candidat regional şi altul pentru o listă de partid, care determină puterea relativă a partidului în parlament.

Citeşte şi: PLANUL Kremlinului pentru Moldova – Black News

Dacă un partid câştigă mai multe voturi prin primul vot decât are dreptul pe baza celui de-al doilea vot, numărul de locuri poate creşte dincolo de cel minim de 598 pentru a asigura că fiecare partid are corect reprezentat din punct de vedere al mandatelor în Bundestag.

Reforma ar permite eliminarea acestui sistem de vot complex. Aceasta înseamnă că un candidat ar putea câştiga în circumscripţia sa directă şi să nu intre în Bundestag – dezavantajând în special partidele de opoziţie, notează DPA.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele Ca urmare a sesizărilor repetate din partea populației locale cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.