‘Buy American’, infrastructură: Biden înaintează pas cu pas în programul său economic

Publicat:

Casa Albă a anunţat miercuri o serie de măsuri pentru favorizarea firmelor americane în domeniul achiziţiilor publice, iar preşedintele Joe Biden s-a declarat “încrezător” în legatură cu apropiata adoptare a unui uriaş program de investiţii în infrastructură, crucial în agenda sa economică, notează AFP, potrivit agerpres

“Sunt încrezător”, a spus presedintele american, întrebat, în cursul unei vizite la o fabrică de camioane din Pennsylvania, despre planul său de aproximativ 1.000 de miliarde de dolari.


Citește și : Bilanţul inundaţiilor din centrul Chinei creşte la 71 de morţi

Acest program urmează să finanţeze în special poduri, drumuri, conducte de canalizare şi reţele de internet.

Blocat până în prezent din cauza negocierilor dificile, necesare ţinând cont de marja foarte limitată de manevră parlamentară a democraţilor, proiectul pare să avanseze.

Liderul majorităţii democrate din Senat, Chuck Schumer, a informat astfel miercuri despre “progrese bune” şi a estimat că un prim vot procedural putea interveni “până la finalul zilei” asupra programului de infrastructură.

Acesta este unul dintre cei doi stâlpi ai marelui program economic şi social pe care Joe Biden l-a aşezat la temelia mandatului său.

Preşedintele american doreşte, de asemenea, să obţină adoptarea unui program faraonic de cheltuieli sociale şi de mediu, de 3.500 miliarde de dolari.

Pe de altă parte, administraţia sa a anunţat miercuri că va înăspri regulile care se aplică în materie de achiziţii publice pentru a favoriza firmele americane, un alt subiect de interes primordial pentru presedintele american care, în această privinţă, nu este foarte diferit de predecesorul său Donald Trump.

Casa Albă doreşte să reactiveze o lege din 1933 care prevede ca toate produsele achiziţionate de administraţia federală să fie fabricate “substanţial” în Statele Unite, adică 55% din valoarea componentelor lor să fie creată pe teritoriul american.

Washingtonul intenţionează să mărească imediat această proporţie la 60%, apoi la 75% ulterior, pentru a împiedica ca banii publici să fie cheltuiţi pe bunuri produse în mare parte în străinătate.

Citește și : Navalnîi le cere simpatizanţilor săi să se mobilizeze după blocarea celor 49 de site-uri legate de mişcarea sa

O altă măsură: introducerea unui barem de preţuri preferenţiale pentru anumite produse şi componente considerate strategice şi produse în Statele Unite. Scopul este de a evita pe viitor penuria de bunuri importate atât de importante ca echipamentele medicale sau componentele informatice.

Administraţia federală americană raportează cheltuirea anuală a 600 miliarde de dolari pentru bunuri şi servicii, din care aproximativ jumătate este pentru produse manufacturate.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Taylor Swift împrumută obiecte personale V&A din Marea Britanie pentru o ‘călătorie’ muzeală

Taylor Swift împrumută obiecte personale V&A din Marea Britanie pentru o 'călătorie' muzeală Ţinute, instrumente muzicale şi alte obiecte împrumutate de muziciana americană Taylor Swift...

Pharrell Williams va purta flacăra olimpică în regiunea pariziană

Pharrell Williams va purta flacăra olimpică în regiunea pariziană Muzicianul şi creatorul de modă american Pharrell Williams va purta flacăra olimpică, vineri, în regiunea pariziană,...

Curs de instruire pentru consilieri locali și primari, desfășurat la Primăria Bălți

Curs de instruire pentru consilieri locali și primari, desfășurat la Primăria Bălți Pe 25 iulie curent, în sala de ședințe a Primăriei municipiului Bălți, Institutul...

Popșoi: Irlanda este un susținător activ al procesului de integrare a R.Moldova în UE

Popșoi: Irlanda este un susținător activ al procesului de integrare a R.Moldova în UE Irlanda este un susținător activ al procesului de integrare a Republicii...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.