Ca-n vremurile bune: Barack Obama şi Joe Biden s-au revăzut la Casa Albă

Publicat:

Barack Obama a revenit marţi la Casa Albă pentru prima dată din 2017, invitat de preşedintele Joe Biden să vorbească despre un subiect drag ambilor – accesul la asistenţa medicală în Statele Unite, transmite AFP, potrivit agerpres.

Aşa cum era de aşteptat, fostul şi actualul preşedinte s-au întrecut în glume şi complicitate, reconstituind atmosfera din perioada în care Barack Obama era preşedinte, iar Joe Biden vicepreşedinte.


Citește și : Macron refuză din nou o dezbatere televizată cu contracandidaţii săi la prezidenţiale

Barack Obama şi-a început discursul cu un sonor “vicepreşedinte Biden”, declanşând râsete în audienţă.

Joe Biden şi-a început propriile declaraţii cu “Numele meu este Joe Biden şi sunt vicepreşedintele lui Barack Obama”, după care a dat asigurări, cu nostalgie, că prezenţa acestuia îi aduce aminte “de vremurile bune”.

Cei doi au luat prânzul împreună marţi, aşa cum făceau pe vremea când Barack Obama era preşedinte, o dată pe săptămână, şi la fel cum procedează acum preşedintele Joe Biden cu vicepreşedinta Kamala Harris.”Nu ştiam unde trebuie să ne aşezăm fiecare”, a glumit actualul lider de la Casa Albă.

“Este bine să fii înapoi la Casa Albă”, a declarat Barack Obama, care nu a revenit aici în perioada mandatului preşedintelui republican Donald Trump.

Fostul preşedinte a fost invitat pentru a sărbători cea mai emblematică reformă din cele două mandate ale sale:”Affordable Care Act”, mai cunoscut drept “Obamacare”, în vigoare din martie 2010.

Într-o perioadă în care preşedintele Joe Biden a fost nevoit să îşi îngroape mare parte a reformelor sociale majore din cauza opoziţiei republicane virulente şi a dezacordurilor din tabăra democrată, Barack Obama a insistat să amintească cât de greu i-a fost să obţină adoptarea acestei legislaţii.

“Obamacare”, care la vremea respectivă a stârnit proteste puternice din partea republicanilor şi care încă reprezintă pentru unii conservatori o intruziune prea mare a statului în viaţa americanilor, a avut scopul de a reduce imensele inegalităţi în privinţa accesului la îngrijiri medicale şi la asigurări de sănătate.

“Am vrut să reformez sistemul de sănătate chiar dacă m-ar fi costat realegerea şi la un moment asta era cât pe ce să se întâmple”, a glumit Barack Obama, adăugând că legislaţia nu numai că a “supravieţuit” încercărilor repetate de abrogare, în special sub Donald Trump, dar acum este “a naibii de populară”.

La rândul său, Joe Biden a declarat că este necesară “consolidarea în continuare” a acestui sistem, înainte de a semna un ordin vizând îmbunătăţirea sistemului de susţinere a costurilor de îngrijire pentru membrii aceleiaşi familii.

Această ceremonie de semnare a prilejuit Casei Albe o operaţiune de comunicare atent elaborată în jurul lui Barack Obama, a cărui simplă prezenţă atrage o prezenţa numeroasă a jurnaliştilor şi a camerelor video.

Preşedintele Joe Biden, care urmăreşte să îşi recapete avântul politic înaintea dificilelor alegeri legislative din noiembrie, a reuşit să creeze pentru câteva momente ceea ce americanii numesc “bromance” (relaţie de prietenie exclusivistă şi afectuoasă între doi bărbaţi), această complicitate care s-a manifestat de-a lungul celor două mandate Obama, presărată cu îmbrăţişări şi glume.

Citește și : Cancelariile europene SE SCUTURĂ de spioni: Peste 120 de diplomaţi ruşi expulzaţi în doar 48 de ore!

“Sunt prieteni adevăraţi, nu prieteni în stil Washington”, unde relaţiile personale se ghidează mai ales după interesul politic sau financiar, a asigurat luni purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki.

Psaki a promis că vizita la Casa Albă fostului preşedinte Barack Obama nu va fi ultima:”Cred că preşedintele Obama va reveni pentru a dezvălui portretului său oficial şi poate cu alte ocazii în viitor”. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Bătută și sechestrată la o stână. Coșmarul unei femei din Briceni

Bătută și sechestrată la o stână. Coșmarul unei femei din Briceni O femeie a ajuns la spital, după ce a fost bătută crunt și...

Atenție! Avem resurse de apă limitate

Atenție! Avem resurse de apă limitate Resursele de apă ale Republicii Moldova sunt limitate, avertizează vicedirectorul Agenției „Apele Moldovei”, Radu Cazacu. Citește și: Patru vameși au...

Fostul ministru al Sănătății, Andrei Usatîi, a fost achitat

Fostul ministru al Sănătății, Andrei Usatîi, a fost achitat Fostul ministru al Sănătății, Andrei Usatîi, a fost achitat în dosarul gajării ilegale a parterului Spitalului...

Patru vameși au fost reținuți de CNA pentru corupție

Patru vameși au fost reținuți de CNA pentru corupție Patru angajați ai Serviciului Vamal au fost reținuți de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA), într-un dosar...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.