X

Ca să nu supere China, Adunarea Mondială a Sănătăţii refuză să discute admiterea Taiwanului

Adunarea Mondială a Sănătăţii a refuzat să discute admiterea Taiwanului la dezbaterile care au loc săptămâna aceasta la Geneva, sub presiunea puternică a Chinei şi în pofida susţinerii pasionate din partea mai multor ţări, informează AFP, potrivit agerpres.

Beijingul consideră că insula face parte integrantă din teritoriul său, iar Taiwanul a fost privat de statutul de observator de care s-a bucurat până în 2016.

Citeşte şi: Hillary Clinton A APROBAT diseminarea în presă a acuzațiilor privind aşa-zisele legături ale lui Trump cu Rusia – Black News

Taiwanul este susţinut puternic de către SUA, care îi laudă constant răspunsul la pandemia de coronavirus în opoziţie faţă de cel al Chinei.

“Ameninţările fără precedent la adresa sănătăţii cu care ne confruntăm astăzi necesită o strânsă cooperare internaţională”, iar “invitarea Taiwanului (…) ar ilustra angajamentul OMS faţă de o abordare incluzivă”, a declarat şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, într-un comunicat dat publicităţii cu puţin timp înainte de reuniunea de la Geneva.

La începutul celei de-a 75-a Adunări Mondiale a Sănătăţii, organismul decizional suprem al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), 13 ţări, printre care Belize, Haiti, Eswatini şi Tuvalu, au propus să se pună pe ordinea de zi obţinerea unui loc permanent de observator pentru Taiwan.

Duminică, o comisie a Adunării a dezbătut subiectul în spatele uşilor închise şi a decis să nu-l introducă pe ordinea de zi, care a fost adoptată în cele din urmă de către membri.

Această propunere a fost “o manipulare politică”, a denunţat ambasadorul chinez Chen Xu. “Obiectivul său real este de a obţine independenţa prin pandemie”, a declarat acesta.

Citeşte şi: Cel puţin şapte morţi după declanşarea unui incendiu pe un feribot în Filipine – Black News

Reprezentanta Eswatini a respins însă această acuzaţie. “Participarea Taiwanului la Adunarea Mondială a Sănătăţii este o problemă de sănătate, nu una politică”, a subliniat aceasta.

Taiwanul a fost expulzat din OMS în 1972, însă i s-a permis să participe la Adunarea Mondială a Sănătăţii în calitate de observator din 2009 în 2016, când relaţiile cu Beijingul erau mai puţin tensionate.

Tags: Adunarea Mondială a SănătăţiiBeijingChen XuChinagenevaSUAtaiwan
Categorii: Știrile zilei