X

Cadavrul unei rare balene albastre a fost găsit pe malurile Namibiei

Cadavrul unei balene albastre, cel mai mare animal din lume şi o specie ameninţată cu dispariţia, a eşuat pe o plajă din Namibia, prezentând răni care sugerau că fusese lovită de o navă, conform oamenilor de ştiinţă, relatează AFP, potrivit agerpres.

Un observator de balene a văzut luni mamiferul ”plutind pe spate” în largul oraşului-port namibian Walvisbaai (Walvis Bay), a explicat pentru AFP biologul marin Simon Elwen.

Citeşte şi: Armata israeliană a doborât o dronă lansată din Liban

Cadavrul cetaceului a ajuns pe uscat săptămâna trecută.

”Dovezile din prezent sugerează (că animalul) a fost lovit de o navă, foarte aproape de golf”, a precizat Elwen.

Eşantioanele prelevate ar trebui să permită aflarea cauzelor morţii, a indicat el.

Balena albastră (Balaenoptera musculus) poate atinge 30 de metri lungime şi cântăreşte în jur de 150 de tone, fiind astfel cel mai mare animal viu de pe planetă.

Citeşte şi: Facebook vs. Apple: Iată ce trebuie să știți despre războiul privind politica de confidențialitate

Specia, inclusă de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN) pe lista vieţuitoarelor ”ameninţate”, recolonizează lent apele din sudul continentului african, după ce a fost aproape eradicată în deceniile în care a fost practicată vânătoarea acestor balene.

Cu toate acestea, observarea unei balene albastre rămâne rară, deoarece numărul exemplarelor este în continuare scăzut, iar specia se aventurează rar în apropierea zonelor de coastă.

În prezent, există doar 10.000 – 25.000 de balene albastre în întreaga lume, potrivit World Wide Fund for Nature (WWF). 

Tags: Balena albastrăBalena albastră (Balaenoptera musculus)NamibiaSimon ElwenUniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN)Walvisbaai (Walvis Bay)World Wide Fund for Nature (WWF)
Categorii: Știrile zilei