Căldura extremă face peste 175.000 de vicitime anual în Europa

Publicat:

Căldura extremă face peste 175.000 de vicitime anual în Europa

Peste 175.000 de persoane mor ca urmare a efectelor căldurii extreme în fiecare an în Europa, regiune de pe glob care se încălzeşte cel mai rapid, potrivit unui comunicat publicat joi de divizia europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), informează AFP.

Printre cele 489.000 de decese provocate de căldură şi recenzate anual de OMS în perioada 2000-2019, ”regiunea europeană reprezintă 36% (dintre aceste victime), echivalentul unei medii de 176.040 de decese pe an” în această perioadă, potrivit stiripesurse.


Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Regiunea europeană a OMS, care se întinde până în Asia Centrală, este cea care se încălzeşte cel mai rapid, cu o viteză de circa două ori mai mare decât ritmul mediu mondial, a arătat organizaţia.

”În întreaga regiune şi în cele 53 de state membre ale sale, oamenii plătesc un preţ greu”, a spus directorul regional Hans Kluge, citat în comunicat.

În decursul ultimilor 20 de ani, mortalitatea asociată căldurii a crescut cu 30%.

”Temperaturile extreme exacerbează afecţiunile cronice, în special bolile cardiovasculare, respiratorii şi cerebrovasculare, sănătatea mintală şi afecţiunile asociate diabetului”, a explicat OMS Europa.

Temperaturile ridicate se află totodată la originea ”stresului termic”, care survine atunci când corpul uman nu mai reuşeşte să-şi menţină temperatura între 36 şi 37 de grade Celsius, în prezent principala cauză de mortalitate asociată climatului în această regiune.

Potrivit OMS, numărul victimelor căldurii ”va creşte foarte rapid” în următorii ani din cauza schimbărilor climatice, responsabile pentru intensificarea valurilor de caniculă în Europa în ultimele decenii.

”Cei mai fierbinţi trei ani înregistraţi vreodată în regiunea europeană de OMS s-au produs toţi după 2020, iar cei mai calzi 10 ani s-au înregistrat după 2007”, a mai precizat Kluge.

Potrivit organizaţiei ONU, adaptarea la caniculă se face prin adoptarea unor comportamente simple: adăpostirea de căldură, păstrarea răcorii în locuinţă, hidratarea frecventă.

Citește și : O comisie specială parlamentară va identifica măsuri pentru depășirea crizei din agricultură

Pe 25 iulie, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a lansat un apel pentru contracararea ”epidemiei” de căldură extremă pledând pentru măsuri concrete cu ajutorul cărora să facem faţă acestui ”ucigaş invizibil”.

Secretarul general al ONU a estimat că trebuie protejate persoanele vulnerabile, muncitorii expuşi la căldură şi trebuie limitată creşterea temperaturii mondiale la 1,5 grade Celsius.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Milsami Orhei și Zimbru Chișinău au fost eliminate din cupele europene

Milsami Orhei și Zimbru Chișinău au fost eliminate din cupele europene Milsami Orhei și Zimbru Chișinău au fost eliminate din cupele europene inter-cluburi. Ambele echipe...

Fermierii cer demisia ministrului Agriculturii

Fermierii cer demisia ministrului Agriculturii Membrii Asociației „Forța Fermierilor” cer demisia ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea, pentru o declarație politică a acestuia. Mai exact, agricultorii au...

Rusia a redevenit mare jucător în Europa: Principala armă a lui Putin s-a ‘reîncărcat’

Rusia a redevenit mare jucător în Europa: Principala armă a lui Putin s-a 'reîncărcat' Livrările medii zilnice de gaze naturale ale Gazprom către Europa au...

Sulițașul Andrian Mardare, optimist înaintea Jocurilor Olimpice

Sulițașul Andrian Mardare, optimist înaintea Jocurilor Olimpice Odată cu luptătorii, la Paris a plecat și sulițașul Andrian Mardare. Atletul de 29 de ani va participa...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.