Calendarul zilei 10.02.2024. Care sunt cele mai marcante evenimente

Publicat:

Calendarul zilei 10.02.2024. Care sunt cele mai marcante evenimente

Radio Moldova a prezentat Calendarul Zilei – cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 10 februarie.

1388: Menționarea, pentru prima dată, a orașului Suceava, drept capitală a statului medieval Moldova.


1636: A fost inventat fierul de călcat.

1910: S-a nascut Maria Cebotari, soprană, celebră solistă de operă. Maria Cebotari, una dintre cele mai mari soprane soliste de operă, s-a născut la Chișinău. Studiază la școala normală de fete Florica Niță și la Capela Metropolitană din Chișinău condusă de Mihail Berezovschi, după care urmează Conservatorul din Chișinău. După absolvirea studiilor, a fost angajată ca actriță la Teatrul de Artă din Moscova. În anul 1929 a plecat la Berlin, unde a luat lecții de canto. Peste doi ani a debutat la opera din Dresda în rolul lui Mimi din opera Boema de Giacomo Puccini. Aici a rămas ca solistă până în 1943. Ulterior a fost angajată ca solistă permanentă a operei de stat din Viena, unde a rămas până la moarte. La numai 24 de ani, Mariei Cebotari i-a fost conferit cel mai înalt titlu onorific existent în Germania și Austria din acel timp: Kammersängerin. A jucat în opt filme, turnate în Germania și Austria, alături de vedete ale cinematografului de atunci. A murit de cancer la 9 iunie 1949 la Viena. Este înmormântată în cimitirul Döblinger din Viena.

1931: New Delhi devine capitala Indiei.

1942: Primul Disc de Aur a fost decernat, compozitorului american, Glenn Miller.

1947: Delegația Guvernului român semnează, la Paris, Tratatul de pace cu Puterile Aliate și Asociate.

1947: Italia a retrocedat Iugoslaviei, Dalmația ocupată în timpul războiului.

1955: România și Iugoslavia au semnat un acord cu privire la stabilirea regulilor de navigație în sectorul comun al Dunării.

1997: Super Calculatorul Deep Blue, fabricat de IBM, l-a înfrânt la șah pe campionul mondial Garry Kasparov.

2003: Franța și Belgia se opun, la NATO, cererilor americane privind acordarea de sprijin pentru Turcia, în cazul unui atac împotriva Irakului.

2009: Pentru prima dată are loc coliziunea a doi sateliți artificiali care orbitau în jurul Pământului. Coliziunea s-a produs deasupra Peninsulei Taimîr, în Siberia.

Citește și: Cursul valutar oficial pentru 10.02.2024

Au decedat:

2004: Vasile Tăbârță, actor moldovean. Timp de 28 ani Vasile Tăbîrță a jucat pe scena Teatrului Național “Vasile Alecsandri” din Bălți. Aici a interpretat peste 50 de roluri. Din 1998 este actor la Teatrul municipal “Satiricus Ion Luca Caragiale” din Chișinău. Aici maestrul a interpretat roluri care l-au consacrat ca actor. Vasile Tăbîrță s-a produs în mai multe filme, debutant în anul 1976 pe marele ecran, în filmul lui Iacob Burghiu Nu crede țipătului păsării de noapte. Actorul a devenit celebru grație rolului bătrânului în Tunul de lemn (1986). Vasile Tăbîrță a făcut parte din trupa de actori ai Asociației de creație “Buciumul”, din echipa de creație a emisiunii televizate “Peștișorul de aur”. Maestrul s-a afirmat în calitate de regizor, autor de texte de estradă și scenarii cinematografice. A fost onorat cu titlul de Maestru în artă și decorat în anul cu medalia “Meritul Civic”.

Vasile Tăbârță a primit titlul de Maestru în artă, fiind decorat în anul 1999 cu medalia “Meritul Civic”. Vasile Tăbârţă a încetat din viaţă în urma unei boli cronice la 10 februarie 2004.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce părere aveau Hitler și comandanții germani despre români: ‘Cu românii nu se poate face nimic’

Ce părere aveau Hitler și comandanții germani despre români: 'Cu românii nu se poate face nimic' Adolf Hitler, cunoscutul dictator german, considera armata română aproape...

VIDEO – ‘Supacell’, serialul pe care mulți l-au văzut într-o singură noapte. Face furori pe Netflix

VIDEO - 'Supacell', serialul pe care mulți l-au văzut într-o singură noapte. Face furori pe Netflix „Supacell”, noul serial britanic pe Netflix, a captat rapid...

Oscar: Franţa îşi modifică procedura de selecţie la categoria ‘cel mai bun lungmetraj internaţional’

Oscar: Franţa îşi modifică procedura de selecţie la categoria 'cel mai bun lungmetraj internaţional' Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) din Franţa a decis să modifice...

Epic Games spune că Apple blochează lansarea magazinului său de jocuri video în Europa

Epic Games spune că Apple blochează lansarea magazinului său de jocuri video în Europa Epic Games, producătorul jocului video ”Fortnite”, a declarat vineri că Apple...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.