X

Calendarul zilei 10.02.2024. Care sunt cele mai marcante evenimente

Calendarul zilei 10.02.2024. Care sunt cele mai marcante evenimente

Radio Moldova a prezentat Calendarul Zilei – cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 10 februarie.

1388: Menționarea, pentru prima dată, a orașului Suceava, drept capitală a statului medieval Moldova.

1636: A fost inventat fierul de călcat.

1910: S-a nascut Maria Cebotari, soprană, celebră solistă de operă. Maria Cebotari, una dintre cele mai mari soprane soliste de operă, s-a născut la Chișinău. Studiază la școala normală de fete Florica Niță și la Capela Metropolitană din Chișinău condusă de Mihail Berezovschi, după care urmează Conservatorul din Chișinău. După absolvirea studiilor, a fost angajată ca actriță la Teatrul de Artă din Moscova. În anul 1929 a plecat la Berlin, unde a luat lecții de canto. Peste doi ani a debutat la opera din Dresda în rolul lui Mimi din opera Boema de Giacomo Puccini. Aici a rămas ca solistă până în 1943. Ulterior a fost angajată ca solistă permanentă a operei de stat din Viena, unde a rămas până la moarte. La numai 24 de ani, Mariei Cebotari i-a fost conferit cel mai înalt titlu onorific existent în Germania și Austria din acel timp: Kammersängerin. A jucat în opt filme, turnate în Germania și Austria, alături de vedete ale cinematografului de atunci. A murit de cancer la 9 iunie 1949 la Viena. Este înmormântată în cimitirul Döblinger din Viena.

1931: New Delhi devine capitala Indiei.

1942: Primul Disc de Aur a fost decernat, compozitorului american, Glenn Miller.

1947: Delegația Guvernului român semnează, la Paris, Tratatul de pace cu Puterile Aliate și Asociate.

1947: Italia a retrocedat Iugoslaviei, Dalmația ocupată în timpul războiului.

1955: România și Iugoslavia au semnat un acord cu privire la stabilirea regulilor de navigație în sectorul comun al Dunării.

1997: Super Calculatorul Deep Blue, fabricat de IBM, l-a înfrânt la șah pe campionul mondial Garry Kasparov.

2003: Franța și Belgia se opun, la NATO, cererilor americane privind acordarea de sprijin pentru Turcia, în cazul unui atac împotriva Irakului.

2009: Pentru prima dată are loc coliziunea a doi sateliți artificiali care orbitau în jurul Pământului. Coliziunea s-a produs deasupra Peninsulei Taimîr, în Siberia.

Citește și: Cursul valutar oficial pentru 10.02.2024

Au decedat:

2004: Vasile Tăbârță, actor moldovean. Timp de 28 ani Vasile Tăbîrță a jucat pe scena Teatrului Național “Vasile Alecsandri” din Bălți. Aici a interpretat peste 50 de roluri. Din 1998 este actor la Teatrul municipal “Satiricus Ion Luca Caragiale” din Chișinău. Aici maestrul a interpretat roluri care l-au consacrat ca actor. Vasile Tăbîrță s-a produs în mai multe filme, debutant în anul 1976 pe marele ecran, în filmul lui Iacob Burghiu Nu crede țipătului păsării de noapte. Actorul a devenit celebru grație rolului bătrânului în Tunul de lemn (1986). Vasile Tăbîrță a făcut parte din trupa de actori ai Asociației de creație “Buciumul”, din echipa de creație a emisiunii televizate “Peștișorul de aur”. Maestrul s-a afirmat în calitate de regizor, autor de texte de estradă și scenarii cinematografice. A fost onorat cu titlul de Maestru în artă și decorat în anul cu medalia “Meritul Civic”.

Vasile Tăbârță a primit titlul de Maestru în artă, fiind decorat în anul 1999 cu medalia “Meritul Civic”. Vasile Tăbârţă a încetat din viaţă în urma unei boli cronice la 10 februarie 2004.

Tags: Calendarul zileidecesevenimente
Social