California vrea să oblige reţelele sociale să pună pe primul loc interesul copiilor

Publicat:

Legiuitorii californieni au adoptat marţi un proiect de lege menit să oblige reţelele sociale, precum Instagram şi TikTok, sau platformele de jocuri online să pună interesele copiilor înaintea profiturilor lor, relatează AFP, potrivit agerpres.

Textul trebuie semnat de guvernatorul Gavin Newsom pentru a deveni lege şi a putea fi aplicat în acest stat care găzduieşte Silicon Valley şi giganţii săi high-tech.


Citeşte şi: Szijjarto: Europa se va confrunta cu ‘riscuri imprevizibile’ dacă războiul nu se termină curând în Ucraina – Black News

Toate companiile care oferă servicii online dedicate persoanelor sub 18 ani sau care pot fi folosite de minori “trebuie să ţină cont de interesul superior al copiilor atunci când proiectează, dezvoltă şi furnizează” serviciile lor, se precizează în textul de lege.

“În cazul unui conflict între interesele comerciale şi interesul superior al copiilor, companiile trebuie să acorde prioritate vieţii private, siguranţei şi bunăstării copiilor în faţa intereselor comerciale”, se precizează în legea prevăzută să intre în vigoare în 2024.

Reţelele sociale sunt acuzate în mod regulat de efecte dăunătoare asupra utilizatorilor mai tineri, de exemplu prin supraexpunerea acestora la vieţile aparent ideale ale altor persoane sau la reclame neadecvate.

Legea ar obliga platformele să instaleze implicit setări care să ofere un nivel ridicat de protecţie a datelor pentru minori.

Ea ar interzice, de asemenea, colectarea, partajarea sau vinderea de orice informaţii personale care nu sunt necesare pentru buna funcţionare a serviciului.

Se doreşte, totodată, împiedicarea reţelelor sociale să folosească orice funcţionalitate despre care ele ştiu că este dăunătoare sănătăţii, fizice sau psihice, a utilizatorilor mai tineri.

Citeşte şi: A murit Mihail Gorbaciov! Avea 91 de ani! – Black News

Legea californiană, prima de acest gen din Statele Unite, este inspirată de un text de lege adoptat în Regatul Unit în 2021.

“Am văzut, datorită legii britanice, că firmele de tehnologie pot fi reglementate”, a declarat principala autoare a textului adoptat marţi, democrata Buffy Wicks, într-un comunicat.

Dacă legea va fi promulgată de guvernator, “sperăm că acest model va fi preluat şi de alte state americane şi de alte ţări din întreaga lume”, a adăugat ea.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Scandal de proporții la Saga Festival: Hardwell acuză că a fost țepuit de organizatori

Scandal de proporții la Saga Festival: Hardwell acuză că a fost țepuit de organizatori Un scandal de proporții a izbucnit la Saga Festival și...

VIDEO – Situație ciudată în centrul Pământului: Nucleul și-a inversat rotația

VIDEO - Situație ciudată în centrul Pământului: Nucleul și-a inversat rotația În adâncul Pământului se află nucleul, o minge metalică solidă care se rotește independent...

OMS: Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență

OMS: Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență conform protocoalelor Organizaţiei Mondiale...

Războiul cognitiv, noul câmp de luptă al NATO. Soluțiile unui expert pentru combaterea dezinformării

Războiul cognitiv, noul câmp de luptă al NATO. Soluțiile unui expert pentru combaterea dezinformării La summitul său apropiat, marcând 75 de ani de la înființarea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.