Calitatea aerului din India s-a deteriorat îngrijorător. Capitala ţării se pregăteşte pentru un ‘cocktail mortal’ de poluare

Publicat:

Capitala Indiei se pregăteşte pentru un ”cocktail mortal” de poluare în săptămânile care urmează, a avertizat un oficial guvernamental după ce calitatea aerului în regiunea New Delhi s-a deteriorat miercuri, îngrijorând medicii şi activiştii de mediu, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Guvernul federal a precizat că deteriorarea calităţii aerului la un nivel ”foarte slab” în cea mai mare parte din zonele oraşului este cauzată de scăderea temperaturii şi vântul moderat, ambele fenomene permiţând acumularea poluării.


Citeşte şi: Chiar înainte de startul celui mai mare exerciţiu NATO, patru militari americani au fost răniţi în Norvegia

Oficialul guvernamental, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, a spus că poluarea se va accentua în preajma sărbătorii Diwali, din 7 noiembrie.

Poluarea se va intensifica odată cu arderea vegetaţiei uscate după strângerea recoltelor în regiunile din vecinătatea capitalei pentru pregătirea terenului de însămânţare şi cu aprinderea artificiilor pentru a marca festivalul hindus.

“Urmează un cocktail mortal la care vor contribui Diwali şi arderea miriştilor”, a spus oficialul.

“Dacă ne-am putea întoarce la nivelul ‘slab’ al calităţii aerului ar fi o foarte mare realizare”.

Miercuri, calitatea aerului în Delhi a ajuns la nivelul “foarte slab” în peste jumătate dintre staţiile de monitorizare, potrivit Centrului guvernamental de control al poluării, cele mai severe rezultate înregistrate din luna iunie, când capitala a fost afectată de o furtună de praf.

Citeşte şi: Primele măsuri! SUA interzic accesul a 21 de cetăţeni saudiţi

La două staţii de monitorizare a calităţii aerului din Delhi, indexul calităţii aerului, o unitate standard care măsoară prezenţa diferitelor particule toxice, a depăşit 600, potrivit Comitetului pentru controlul poluării din Delhi, cu mult peste nivelul acceptat de 50. Numeroase alte staţii au raportat înregistrări de peste 500 de unităţi.

Anul trecut, Delhi şi o parte importantă din nordul Indiei au fost acoperite de un fum toxic provenit de la arderea recoltelor şi numeroaselor artificii aprinse de Diwali, forţând autorităţile să închidă centralele electrice, să interzică lucrările de construcţie şi să limiteze arderea gunoaielor.

În ciuda presiunilor din partea experţilor din domeniul sănătăţii, guvernul nu a aprobat interzicerea vânzărilor en gros de artificii şi a fost criticat pentru că nu a împiedicat fermierii din statele învecinate capitalei să dea foc miriştilor.

Citeşte şi: Madridul ‘ţine cu dinţii’ de contractele cu Riadul: Spania va continua să exporte arme ultra-moderne în Arabia Saudită

Pentru a reduce nivelul de poluare în preajma sărbătorii Diwali, instanţa supremă a decis marţi autorizarea doar a artificiilor “ecologice”, dar nu este clar cum va fi aplicată regula sau dacă există într-adevăr artificii sigure pentru mediu.

În ciuda unui proiect guvernamental care intenţionează să descurajeze arderea resturilor de vegetaţie propunându-le fermierilor subvenţionarea cu 80% a costurile echipamentelor pentru ferme, mulţi agricultori apelează în continuare la această metodă.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), anul acesta, 14 oraşe din India s-au clasat pe lista celor mai poluate oraşe din lume, Delhi fiind pe locul al şaselea.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Rusia pierde centrul naval din Crimeea, declară comandantul şef al marinei ucrainene

Rusia pierde centrul naval din Crimeea, declară comandantul şef al marinei ucrainene Flota rusă din Marea Neagră a fost nevoită să-şi relocheze aproape toate navele...

Putin recrutează 1.000 de noi soldaţi pe zi

Putin recrutează 1.000 de noi soldaţi pe zi Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a a afirmat joi că forţele armate ruse şi-au întărit rândurile cu...

Talcul, clasificat de OMS ca un produs ‘probabil cancerigen’

Talcul, clasificat de OMS ca un produs 'probabil cancerigen' Talcul a fost clasificat ca un produs „probabil cancerigen” de o agenţie de cercetări asupra cancerului...

În zilele cu temperaturi caniculare circulația pentru mașinile de mare tonaj este interzisă

În zilele cu temperaturi caniculare circulația pentru mașinile de mare tonaj este interzisă Primăria Municipiului Chișinău informează că în zilele cu temperaturi caniculare, de peste...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.