Calitatea aerului din New Delhi la un nivel foarte scazut

Publicat:

Calitatea aerului din capitala Indiei, New Delhi, s-a deteriorat din nou şi a fost retrogradată de la nivelul “scăzut” la “foarte scăzut”, informează agerpres .

Indexul de Calitate a Aerului înregistrat în New Delhi marţi dimineaţă era de 323, peste valoarea de 292 consemnată duminică şi peste cea de sâmbătă, de 298, conform postului AIR care a citat informaţii emise de Comisia Centrală de Control al Poluării. Potrivit acestei agenţii de monitorizare a poluării, nivelul particulelor poluante PM10 (pulberi aflate în suspensie în aer cu diametru mai mic de 10 microni) era de 213 micrograme pe metru cub, iar cel al particulelor PM2,5 era de 323 micrograme.


O valoare a indexului calităţii aerului cuprinsă între 301 şi 400 este clasificată drept foarte scăzută.

Calitatea aerului din oraş va rămâne foarte scăzută şi în perioada următoare, potrivit autorităţilor, însă riscul ca aceasta să se deterioreze în continuare este mai mic, deoarece poluanţii proveniţi din surse externe, precum arderea vegetaţiei de pe terenurile agricole, nu vor mai reprezenta o problemă.

Citește și : Raidurile aeriene ale coaliţiei internaţionale contra SI, au ajuns la cel mai redus nivel

Conform autorităţilor, principalul motiv al acestui val de poluare este faptul că fermierii au ars miriştile din jurul oraşului pentru a curăţa terenul cultivabil.

Burniţa care a căzut recent în New Delhi şi în zonele limitrofe au contribuit la dispersarea particulelor acumulate, ceea ce a dus la îmbunătăţirea calităţii aerului în ultimele două-trei zile.

Smogul letal cauzează probleme respiratorii şi, în plus, afectează vizibilitatea.

New Delhi, o metropolă cu o populaţie de circa 20 de milioane de locuitori, este cel mai poluat oraş din lume, conform Institutului Brookings.

În fiecare iarnă, regiunea oraşului New Delhi se confruntă cu uriaşe valuri de poluare atmosferică. Temperaturile mai scăzute şi lipsa vântului fac ca particulele PM10, cele mai periculoase, să se menţină în suspensie în atmosferă, ajungând la un nivel de peste 50 de ori mai mare decât cel considerat sigur de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Din cauza poluării, autorităţile din Delhi au declarat recent stare de urgenţă, au închis şcolile şi i-au sfătuit pe cei care suferă de maladii cardiace sau pulmonare, precum şi copiii şi bătrânii să rămână în case. De asemenea, a fost interzisă circulaţia camioanelor în interiorul oraşului, au fost sistate lucrările pe şantierele de construcţii şi a fost interzisă folosirea generatoarelor diesel.

În această săptămână, nivelul de poluare din New Delhi a depăşit de 12 ori limita recomandată. Autorităţile susţin că ştiu ce măsuri trebuie luate pentru a se pune capăt acestei situaţii, însă, au declarat că cel puţin în acest an nu se poate face nimic în această privinţă, notează Fundaţiei Thomson Reuters.

Pe fondul intensificării pe internet a cererii de măşti de gaze şi a discuţiilor pe tema dispozitivelor de purificare a aerului, unii locuitori au ales o altă cale – poluarea din mediul urban a declanşat o migraţie în sens invers, multe persoane alegând să se mute de la oraş în zone rurale, cu aer mai curat. Deşi tendinţa este insignifiantă comparativ cu fluxul masiv de populaţie care a optat pentru traiul în localităţile mari, această măsură de protecţie a fost adoptată chiar şi de unele persoane influente, precum ambasadoarea statului Costa Rica, care a ales să îşi mute reşedinţa în sudul Indiei pe motiv că aerul poluat din New Delhi a determinat apariţia unor probleme de sănătate.

Într-un mesaj publicat pe blogul său, text care a devenit viral, Mariela Cruz Alvarez a explicat că a dezvoltat o infecţie respiratorie gravă şi, ca urmare, s-a mutat în Karnataka pentru a se vindeca. ”India a devenit o ameninţare la adresa sănătăţii mele şi la aceea a prietenilor şi colegilor mei”, a scris Alvarez.

Publicaţiile locale au notat că mai multe ambasade au aplicat măsura reducerii personalului mai puţin important din New Delhi şi au redistribuit câteva posturi în ţări vecine precum Singapore.

Cel puţin 2,5 milioane de persoane din India au murit prematur din cauza poluării în 2015, valoare ce depăşeşte bilanţurile din oricare altă ţară, conform unui studiu publicat de Comisia Lancet privind Poluarea şi Sănătatea.

Prin Misiunea Oraşe Inteligente, premierul Narendra Modi doreşte să modernizeze 100 de oraşe din India până în 2020, acestea urmând să beneficieze de viteze mari la traficul pe internet, energie electrică neîntreruptă şi aprovizionare cu apă, eficientizarea transportului public în comun şi standarde de viaţă comparabile cu cele din Europa. Însă, astfel de eforturi trebuie să includă un plan pe termen lung pentru controlul poluării, după cum a atras atenţia Anumita Roy Chowdhury, director executiv în cadrul grupului de cercetare şi promovare Centrul pentru Ştiinţă şi Mediu.

”Poluarea aerului este o problemă imensă, însă faptul că numai oraşele mari se confruntă cu poluarea este un mit; nivelurile de poluare cresc şi în oraşele mai mici. Aşadar, unde să fugi?”, a spus ea, conform Fundaţiei Thomson Reuters. ”Planul nostru de urbanizare are nevoie de schimbare”, a subliniat Anumita Roy Chowdhury.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Putin îl primeşte pe Orban la Moscova în calitate de partener al Rusiei şi reprezentant al UE

Putin îl primeşte pe Orban la Moscova în calitate de partener al Rusiei şi reprezentant al UE Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat vineri în...

Șeful Biroului Vamal Nord și alți cinci vameși, arestați pentru 30 de zile

Șeful Biroului Vamal Nord și alți cinci vameși, arestați pentru 30 de zile Judecătoria Chișinău (sediul Ciocana) a emis astăzi mandate de arestare pe un...

EURO 2024: UEFA va aplica la toate competiţiile sale principiul ca doar căpitanul să discute cu arbitrii

EURO 2024: UEFA va aplica la toate competiţiile sale principiul ca doar căpitanul să discute cu arbitrii Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA) va aplica, din...

Sisteme auto multimedia, stație de încărcare auto și aparate de etichetare, depistate tăinuite într-un autobuz ce venea din Germania

Sisteme auto multimedia, stație de încărcare auto și aparate de etichetare, depistate tăinuite într-un autobuz ce venea din Germania Funcționarii postului vamal Leușeni au supus...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.