X

Cămașa cu altiță din Muntenia, Oltenia, Dobrogea și Moldova de Sud” a fost vernisată astăzi la Muzeul Național de Istorie a Moldovei

Cămașa cu altiță din Muntenia, Oltenia, Dobrogea și Moldova de Sud” a fost vernisată astăzi la Muzeul Național de Istorie a Moldovei

Evenimentul a avut loc cu prilejul Zilei Universale a Iei, transmite Radio Chișinău. Directoarea Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Monica Babuc a subliniat în cuvântul de deschidere, că expoziția este una unicat și cuprinde 71 de piese inedite din colecția doamnei Marghiolița Constantinescu Rogojan, aflate în patrimoniul Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București.

 

 

“Doamna Marghiolița Constantinescu Rogojan, artist plastic și profesoară din zona Muscelului, a colecționat împreună cu soțul său pe parcursul vieții din tot spațiul românesc, peste 1000 de costume populare cu toate piesele aferente acestora. Marghiolița Constantinescu Rogojan a trasmis în anii 80 această colecție statului roman și astfel s-a înființat Muzeul Costumelor Populare la Senatul României. Ulterior costumele au intrat în colecția Muzeului Satului”, a precizat Monica Babuc.

Citește și: FOTO/ Gala „Personalitatea anului” la Ialoveni: „Repere valorice ale raionului, cu o reputație consacrată pe plan local și recunoscută pe plan comunitar”

La rândul său, Directorul de Comunicare și Educație Muzeală la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București, Cristina Liberis, a spus că cele 71 de piese de port din colecția Marghiolița Rogojan au fost  alese cu grijă pentru a reprezenta cât mai bine genialitatea țărăncii românce.

 

 

 

 

 

 

“Tot ce vedeți la expoziție și nu numai arată sensibilitatea și genialitatea țărăncii romance fără studii, care a cusut toate aceste piese la lumina opaițului în serile lungi de iarnă, pentru că vara erau la munca câmpului.

Toate aceste piese cusute cu migală, cu cusături extrem de fine, rezistă timpului și nu mai pot fi replicate. Este o moștenire pe care trebuie s-o transmitem mai departe tinerilor, să înțeleagă ce înseamnă aceste capodopere ale țărăncii românce”.

Fiind un element comun de identitate culturală între România și Republica Moldova, prin intermediul acestei expoziții organizatorii ei – Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău în parteneriat cu Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București și Muzeul Național de Istorie a Moldovei, încearcă să facă cunoscute particularitățile cămășii cu altiță din sudul României, respectiv din zone precum Muntenia, Oltenia, Dobrogea și sudul Moldovei.

 

 

 

 

 

 

Expoziția va fi vizitată până la 31 iulie 2024.

Tags: Cămașa cu altițăMunteniaMuzeul Național de Istorie a Moldovei
Social