Cambodgia îi linişteşte pe americani: Hun Sen nu va pemite amplasarea vreunei baze militare străine

Publicat:

Cambodgia nu va autoriza nicio bază militară străină pe teritoriul său, a declarat luni premierul acestei ţări Hun Sen, ca răspuns la o scrisoare din partea vicepreşedintelui SUA, Mike Pence, în care acesta îşi exprima îngrijorarea în legătură cu instalarea unei posibile baze navale chineze aici, relatează France Presse, potrivit agerpres.

‘Constituţia cambodgiană interzice prezenţa trupelor străine sau a bazelor militare străine pe teritoriul său’, singura excepţie posibilă vizând ONU, a declarat Hun Sen în cadrul unei şedinţe a cabinetului său, difuzată pe Facebook.


Citește și : Malta: Asasinii jurnalistei Daphne Caruana Galizia au fost identificaţi

‘Cambodgia nu are nevoie ca vreo ţară să facă război pe teritoriul său. Nu doresc ca străinii să se bată pe teritoriul khmer ca în trecut’, a adăugat omul forte al regatului, într-o aluzie la campania de bombardamente americane care a lovit Cambodgia între 1969 şi 1973 în timpul războiului din Vietnam.

Potrivit unor informaţii de presă, Beijingul exercită presiuni pentru a înfiinţa un port, care ar putea servi şi ca bază navală, la Koh Kong, în sud-vestul Cambodgiei.

Situl se învecinează cu golful Thailandei, oferind acces în Marea Chinei de Sud.

China revendică din motive istorice majoritatea acestei zone maritime şi încearcă să-şi consolideze poziţiile: tensiunile dintre pescarii chinezi, vietnamezi şi filipinezi au fost succedate de dezvoltarea unei infrastructuri militare chineze în mai multe insule din zonă.

SUA, odată putere militară incontestabilă în regiune, exprimă temeri că o eventuală bază chineză la Koh Kong va ameninţa şi mai mult echilibrul regional, insistând pe faptul că zona trebuie să fie deschisă tuturor navelor.

Citeşte şi: Fostul preşedinte peruan cere azil în Uruguay

Hun Sen, care conduce ţara de mai bine de 34 de ani, a confirmat că a primit o scrisoare în acest sens din partea vicepreşedintelui american Mike Pence.

‘Noi respingem orice informaţie care manipulează adevărul’, a declarat el, denunţându-i pe cei care ‘folosesc prezenţa atâtor investitori şi turişti chinezi ca pretext pentru a calomnia Cambodgia’.

China, cel mai puternic aliat regional al lui Hun Sen, a injectat miliarde de dolari în regatul khmer în ultimii ani, devenind de departe cel mai mare investitor străin al său. Dar Beijingul nu intenţionează să se oprească aici, promiţând să construiască un nou aeroport, o autostradă şi alte infrastructuri.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mark Zuckerberg a devenit a doua cea mai bogată persoană din lume

Mark Zuckerberg a devenit a doua cea mai bogată persoană din lume Mark Zuckerberg, directorul general al Meta Platforms, l-a depăsit pe Jeff Bezos, devenind...

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

H&M va elimina treptat utilizarea de puf şi pene în îmbrăcămintea pe care o comercializează, urmând a le folosi doar dacă au fost reciclate

H&M va elimina treptat utilizarea de puf şi pene în îmbrăcămintea pe care o comercializează, urmând a le folosi doar dacă au fost reciclate Retailerul...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.