X

Camera inferioară a Parlamentului indian a votat un proiect de lege de acordare a cetăţeniei ce îi exclude pe refugiaţii musulmani

Camera inferioară a Parlamentului indian a aprobat marţi un proiect de lege ce permite acordarea cetăţeniei indiene refugiaţilor care aparţin diferitelor comunităţi religioase cu excepţia musulmanilor, provocând noi manifestaţii de protest în nord-estul ţării, relatează France Presse, potrivit agerpres.

Legislaţia controversată, dacă va fi adoptată definitiv, vizează milioane de persoane care au fugit în ultimele decenii din Bangladesh, Pakistan şi Afganistan, unde islamul predomină, pentru a se instala în aceste regiuni din nordul Indiei.

Citește și : SUA au emis noi sancţiuni împotriva Venezuelei

În virtutea acestui text, devin indieni membri ai mai multor comunităţi religioase, precum hinduşii, creştinii şi sikh, originari din aceste trei ţări şi care au trăit cel puţin şase ani în India, în timp ce musulmanii sunt excluşi în mod explicit.

Criticii îl acuză pe prim-ministrul Narendra Modi, precum şi partidul său naţionalist hindus de calcul politic odată cu apropierea alegerilor programate pentru luna mai.

Votarea proiectului de lege, care trebuie în continuare aprobat de camera superioară, a declanşat o a doua zi de proteste în statul Assam din nord-estul ţării, care a primit în ultimele decenii milioane de refugiaţi din ţările vecine.

Protestatarii din acest stat se opun nu numai faptului că musulmanii sunt excluşi din domeniul de aplicare a legii, dar şi pentru că textul permite să se acorde cetăţenia indiană migranţilor de orice origine, pe care îi acuză că iau locurile de muncă ale populaţiilor locale.

Citește și : Guvernul olandez acuză serviciile secrete iraniene de implicare în uciderea a doi opozanţi în Olanda

Statul Assam, un teritoriu deluros cunoscut pentru plantaţiile sale de ceai şi cu o populaţie de 33 milioane de locuitori, este de decenii scena tensiunilor între grupurile etnice şi tribale locale şi migranţi.

În timpul manifestaţiilor de marţi, militanţi ai Organizaţiei Studenţilor din Nord-Est (NESO) au devastat birourile partidului lui Modi în acest stat.

Tags: AfganistanBangladeshlegemusulmaniNarendra Modipakistanrefugiati
Categorii: Știrile zilei