Camera inferioară a parlamentului polonez a adoptat două legi privind reforma justiției

Publicat:

Camera inferioară a parlamentului polonez a adoptat vineri două legi prin care se sporeşte controlul puterii executive asupra sistemului judiciar şi care au provocat îngrijorare la nivelul instituţiilor europene, transmit AFP şi Reuters, conform agerpres .

Partidul Lege şi Justiţie (PiS, conservator), aflat la guvernare şi majoritar în cele două camere ale legislativului de la Varşovia, justifică aceste reforme, combătute vehement de opoziţie, prin nevoia de a se pune capăt unei ‘caste’ a magistraţilor, consideraţi de PiS moştenitori ai regimului comunist şi având în rândurile lor mulţi corupţi.


Proiectele legislative se referă la Curtea Supremă şi Consiliul Superior al Magistraturii şi forma în care au fost adoptate este cea prezentată în septembrie de preşedintele Andrzej Duda, care s-a opus prin veto, în luna iulie, versiunilor lor iniţiale.

Citește și : Preşedintele ceh, Milos Zeman, salută decizia lui Donald Trump privind Ierusalimul

Duda criticase rolul important pe care forma iniţială a celor două legi îl acorda ministrului justiţiei, care în Polonia este şi procuror general.

Legea privind Curtea Supremă, votată vineri de Seim (camera inferioară a legislativului polonez), prevede scăderea vârstei de pensionare a membrilor ei de la 70 de ani la 65 de ani. Totuşi, preşedintele ţării va putea alege judecători autorizaţi să-şi continue activitatea până la vârsta de 70 de ani. Această dispoziţie este contestată, întrucât conservatorii estimează că ea impune pensionarea actualei preşedinte a Curţii Supreme, deşi conform Constituţiei ea trebuie să rămână în funcţie pentru un mandat de şase ani, ceea ce înseamnă până la finalul lui 2020.

Noile prevederi urmează să fie supuse la vot şi în Senat (camera superioară a parlamentului). Dacă va fi promulgată de preşedintele Andrzej Duda, noua legislaţie va acorda parlamentului competenţa de a decide componenţa Consiliului Superior al Magistraturii.

Tot vineri, Comisia de la Veneţia, organism consultativ al Consiliului Europei, a estimat că noile competenţe acordate ministrului justiţiei în Polonia ‘fac posibil ca acesta să se amestece în mod direct în cazuri individuale’.

Potrivit experţilor comisiei citate, noile competenţe ale ministrului polonez al justiţiei au ‘o influenţă negativă’ asupra independenţei procurorilor şi, în general, asupra independenţei întregului sistem judiciar.

Imediat ce a preluat puterea, în octombrie 2015, Partidul Lege şi Justiţie a întreprins reforme în sistemul judiciar considerate de Comisia Europeană o ameninţare pentru statul de drept.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat în ședința din...

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

Messi a salvat Inter Miami

Messi a salvat Inter Miami Atacantul argentinian al Inter Miami, Lionel Messi, a adus clubului său o remiză în meciul din MLS cu Charlotte. Jocul din...

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate Cod Roșu de inundații în România! Forțele de intervenție de la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.