Camera Reprezentanţilor a Congresului american votează prelungirea programului NSA

Publicat:

Camera Reprezentanţilor a Congresului american are programat joi un vot cu privire la prelungirea programului NSA (Agenţia Naţională de Securitate) de supraveghere fără mandat a comunicaţiilor pe internet, în timp ce apărători ai drepturilor civice sunt angajaţi într-un ultim efort pentru a-i limita impactul asupra cetăţenilor americani, transmite Reuters.

Votul va încheia o dezbatere întinsă pe un an în Congres în ce priveşte dimensiunea adecvată a culegerii de date de către agenţiile de informaţii ale SUA, dezbatere alimentată de dezvăluirile din 2013 ale fostului contractor al NSA, Edward Snowden, despre programele secrete de supraveghere, potrivit agerpres .


Legea ar prelungi cu şase ani programul de spionaj al NSA, cu modificări minime.

Citește și : Emmanuel Macron a răspuns la criticile unor intelectuali şi asociaţii privind politica guvernului faţă de migranţi

Majoritatea congresmenilor se aşteaptă ca legea să intre în vigoare dacă va fi adoptată de Camera Reprezentanţilor, chiar dacă va trebui ulterior să fie aprobată şi de Senat şi apoi promulgată de preşedintele Donald Trump.

Joi, Trump a părut însă să pună sub semnul întrebării meritele programului, contrazicând poziţia oficială a Casei Albe şi reluând afirmaţiile, nedovedite, că administraţia predecesorului său Barack Obama i-a supravegheat abuziv campania din 2016.

‘Aceasta este legea care ar fi putut fi folosită, cu ajutorul Dosarului discreditat şi contrafăcut, pentru a supraveghea atât de grav şi de abuziv Campania Trump de către administraţia anterioară şi alţii ?’, a scris Trump pe Twitter.

Casa Albă nu a răspuns până acum unei solicitări de a clarifica postarea preşedintelui.

Unii congresmeni republicani conservatori, de orientare libertariană şi democraţi liberali au încercat să-şi convingă colegii să susţină un amendament cu prevederi în favoarea protejării comunicaţiilor personale, precum obligativitatea ca NSA sau alte agenţii de informaţii să obţină mandat înainte de a intercepta sau citi comunicaţiile digitale ale americanilor ale căror date au fost culese în mod incidental prin acest program.

Casa Albă, agenţiile de informaţii şi liderii republicani din Congres au declarat că însă că acest instrument este indispensabil şi nu are nevoie decât de revizuiri minime, în cel mai rău caz.

Fără aprobarea Congresului, baza legală pentru Secţiunea 702 a Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA), care autorizează programul, va expira săptămâna viitoare, deşi responsabili din serviciile de informaţii afirmă că el ar putea să opereze până în aprilie.

Secţiunea 702 permite NSA să intercepteze masiv comunicaţii digitale ale străinilor care trăiesc în afara SUA, prin intermediul unor companii americane precum Facebook, Verizon Communications şi Google.

Programul de spionaj colectează însă şi comunicaţii ale americanilor, mai ales cele schimbate cu o ţintă externă, iar aceste mesaje pot fi interceptate fără mandat.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Etapa finală a concursului de admitere la universităţile din Republica Moldova a început

Etapa finală a concursului de admitere la universităţile din Republica Moldova a început Sute de tineri au mers astăzi să depună actele în original la...

Nadia Comăneci sare în apărarea gimnastelor românce la JO: ‘Trebuie să se facă dreptate pentru fetele noastre’

Nadia Comăneci sare în apărarea gimnastelor românce la JO: 'Trebuie să se facă dreptate pentru fetele noastre' Fosta mare gimnastă Nadia Comăneci, aflată la Paris...

Şoigu amintește de Congresul de la Berlin și avertizează Ucraina cu privire la costul ‘bunelor servicii’ ale Occidentului

Şoigu amintește de Congresul de la Berlin și avertizează Ucraina cu privire la costul 'bunelor servicii' ale Occidentului Dacă Occidentul crede că poate atrage Rusia...

Activitatea comisiilor permanente în sesiunea de primăvară 2024 a Parlamentului

Activitatea comisiilor permanente în sesiunea de primăvară 2024 a Parlamentului În sesiunea de primăvară 2024 a Parlamentului, comisiile permanente s-au convocat în 263 de ședințe....

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.