Camera Reprezentanţilor din Belarus SUSPENDĂ acordul de readmisie cu UE

Publicat:

Camera inferioară a parlamentului belarus a adoptat luni un proiect de lege care suspendă acordul de readmisie cu UE privind migranţii fără forme legale, în contextul în care Uniunea Europeană acuză Minskul că facilitează intrarea a mii de migranţi în situaţie neregulamentară pe teritoriul blocului comunitar prin frontiera belarusă cu Lituania, Polonia şi Letonia, relatează EFE şi Interfax, potrivit agerpres.

Proiectul de lege respectiv, depus la 8 septembrie în Camera Reprezentanţilor a Adunării Naţionale (parlamentul bicameral) de către preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, mai trebuie să treacă de Consiliul Republicii (camera superioară), înainte de a fi promulgat de şeful statului.


Citeşte şi: ‘Pandora Papers’: Mai mulţi lideri mondiali sunt acuzaţi de evaziune fiscală – Black News

Acordul este în vigoare din iulie 2020, dar, în practică, Belarus a încetat să mai coopereze cu UE în această problemă de mai multe luni.

Lukaşenko, care conduce cu o mână de fier Belarus din 1994, a răspuns la sancţiunile Uniunii Europene pentru deturnarea unui avion comercial european în luna mai prin facilitarea unui val de migranţi fără forme legale la frontiera cu UE.

Preşedintele belarus a justificat suspendarea acordului menţionat drept un ‘răspuns la acţiunile neprietenoase ale Uniunii Europene şi ale statelor membre faţă de Belarus ‘.

Lukaşenko afirmă că nu este obligat să protejeze UE de afluxul de migranţi fără acte legale atunci când Cele 27 de state membre impun sancţiuni ţării sale care îi afectează economia.

‘Ei ne asfixiază şi noi ar trebui să-i protejăm? Oare nu este naiv? E absurd’, a remarcat Lukaşenko în urmă cu peste o lună.

Citeşte şi: Talibanii au anihilat o celulă a ISIS în Afganistan – Black News

Ţările membre UE limitrofe Belarus, în special Lituania, Letonia şi Polonia, se confruntă cu sosiri de migranţi ilegali dinspre teritoriul belarus.

Lituania şi Polonia au decretat stare de urgenţă pentru a-şi proteja frontierele din cauza afluxului de migranţi ilegali de care acuză Belarus, care – potrivit lor – desfăşoară un ‘război hibrid’ şi utilizează migraţia drept armă politică împotriva UE. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor Oficialii din Premier League vor să introducă interviuri cu jucătorii...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.