Camera Reprezentanţilor reglementează situaţia ‘VISĂTORILOR’

Publicat:

Camera Reprezentanţilor din Congresul Statelor Unite a aprobat joi un text care deschide calea către reglementarea situaţiei pentru circa 700.000 de imigranţi intraţi în SUA în copilărie – aşa-numiţii “DACA” (Visători), transmite AFP, potrivit agerpres.

Votul în camera cu majoritate democrată nu asigură însă şi aprobarea în Senat, unde republicanii deţin jumătate din mandate.


Citește și : Phenianul TAIE legăturile cu Malaezia, după extrădarea unui nord-coreean în SUA

Preşedintele american Joe Biden a salutat decizia congresmenilor ca o “etapă crucială pentru reforma sistemului nostru de migraţie”. El a arătat într-un comunicat că mulţi Dreamers “au muncit fără preget în prima linie a luptei împotriva pandemiei, pentru a ţine ţara noastră pe linia de plutire, pentru a o hrăni şi îngriji, şi cu toate acestea trebuie să trăiască cu teama şi incertitudinea, din cauza statutului lor ca migranţi”.

“Pentru Congres este vremea, era de mult, să deschidă calea către cetăţenie pentru Dreamers”, scrisese anterior în reţeaua Twitter liderul de la Casa Albă.

În Camera Reprezentanţilor, noua legislaţie a întrunit 228 de voturi, inclusiv nouă din partea unor republicani, în timp ce 197 de congresmeni din Partidul Republican au votat împotrivă.

Partidul Democrat dispune însă de o majoritate la limită în Senat, unde este necesar votul decisiv al vicepreşedintelui SUA în caz de egalitate. Pentru majoritatea absolută necesară în acest caz ar trebui ca legea să fie susţinută de cel puţin 10 senatori republicani, ceea ce AFP apreciază că este foarte puţin probabil. Mulţi reprezentanţi ai opoziţiei consideră că măsurile propuse ar încuraja un val de noi intrări în Statele Unite ale unor migranţi ilegali.

În 2012, în timpul preşedinţiei democratului Barack Obama, SUA au implementat programul DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals – Acţiune amânată pentru sosirile din copilărie), care asigură protecţia Dreamers împotriva expulzării. Următorul preşedinte, Donald Trump, a anulat programul în 2017, când a început o perioadă de incertitudine pentru mulţi imigranţi cu vârste sub 30 de ani. Curtea Supremă a validat însă DACA, reaminteşte AFP.

Proiectul de lege actual permite începerea formalităţilor de obţinere a cetăţeniei pentru cei aduşi în SUA de familii, când erau minori, la fel ca şi pentru deţinătorii statutului de protecţie temporară (TPS) proveniţi din ţări considerate periculoase sau afectate de catastrofe naturale.

În discursul ţinut în plen la dezbaterea textului, preşedinta Camerei, democrata Nancy Pelosi, a afirmat că Dreamers sunt “profesorii, profesioniştii, managerii şi anterprenorii noştri” şi “mulţi dintre ei sunt în prima linie a pandemiei”.

Odată cu noua reglementare, Camera Reprezentanţilor a adoptat şi un proiect care facilitează obţinerea dreptului de şedere pentru lucrătorii agricoli imigranţi. Acest text a întrunit o majoritate mai largă, de 247 de voturi pentru şi numai 174 împotrivă.

Citeşte şi: Şeful diplomaţiei americane acuză China că ameninţă stabilitatea mondială

Deputata Liz Cheney, a treia în ierarhia republicanilor din Cameră, consideră că aceste legi sunt echivalente cu “o amnistie pentru milioane” de imigranţi clandestini. “Ar trebui să ne concentrăm asupra întăririi frontierei şi a îmbunătăţirii sistemului legal de imigrare”, a susţinut ea.

Biden a promis o reformă amplă a migraţiei, care să permită reglementarea situaţiei a 11 milioane de imigranţi, însă acest proiect nu este creditat cu şanse reale de aprobare în Senat. De aceea, apreciază AFP, democraţii au preferat un prim vot asupra unor legi cu obiective limitate. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Wizz Air va lansa alte trei curse aeriene din Chișinău

Wizz Air va lansa alte trei curse aeriene din Chișinău Compania Wizz Air a anunțat că va lansa alte trei curse aeriene. Astfel, din toamnă,...

The Telegraph: Corupția, un obstacol ce stă în calea aderării Ucrainei la NATO

The Telegraph: Corupția, un obstacol ce stă în calea aderării Ucrainei la NATO În timp ce războiul continuă, Ucraina pare tot mai departe de a...

Votat în prima lectură: Mijloacele de transport din stânga Nistrului, fi înmatriculate cu numere neutre până la sfârșitul anului 2026

Votat în prima lectură: Mijloacele de transport din stânga Nistrului, fi înmatriculate cu numere neutre până la sfârșitul anului 2026 Mijloacele de transport din stânga...

Sindicaliștii cer ca majorarea vârstei de pensionare a femeilor să se oprească la 61 de ani sau stabilirea unui moratoriu pentru o perioadă

Sindicaliștii cer ca majorarea vârstei de pensionare a femeilor să se oprească la 61 de ani sau stabilirea unui moratoriu pentru o perioadă Sindicaliștii consideră...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.