X

Căminele de vârstnici din Belgia au fost ‘abandonate’ de autorităţi în timpul pandemiei (Amnesty International)

Personal subechipat în faţa coronavirusului, acces la spital refuzat rezidenţilor bolnavi: căminele pentru vârstnici din Belgia au fost “abandonate” de autorităţile publice în timpul pandemiei, a denunţat luni organizaţia Amnesty International, într-un raport citat de AFP, potrivit agerpres.   

În ţara unde noul coronavirus a ucis deja peste 14.000 de oameni, Amnesty estimează că în peste 60% din cazuri victimele au provenit din rândurile rezidenţilor din căminele de vârstnici – estimare similară celei făcute în cursul verii de MSF (Medecins sans Frontieres) Belgia, în timp ce autorităţile au avansat o proporţie de 43%.

Citește și : Preşedintele Parlamentului European o felicită pe Maia Sandu

Amnesty a mai consemnat că în timpul “primului val” de coronavirus, între martie şi iunie, “marea majoritate” a acestor decese au avut loc în căminele de bătrâni, în absenţa unui număr suficient de transferuri la spital, ONG-ul evocând “practici discriminatorii”.

În acelaşi timp, în raportul de 62 de pagini, realizat cu ajutorul a circa 50 de martori – în principali apropiaţi ai rezidenţilor, responsabili şi salariaţi din sector – aripa belgiană francofonă a organizaţiei insistă asupra problemei reprezentate de supraîncărcarea cu muncă a personalului, în timpul pandemiei.

Suspendarea vizitelor din afară – ale familiilor sau voluntarilor – a privat aceste instituţii de “ajutorul informal” pe care îl primeau de obicei, ceea ce a condus la “neglienţe” în ce priveşte igiena în camerele rezidenţilor, unii dintre aceştia fiind privaţi chiar de apă sau hrană.

Raportul o citează între alţii pe soţia unui rezident care nu se poate alimenta singur şi care slăbise vizibil de-a lungul săptămânilor. “Ne e imposibil să dăm de mâncare la toată lumea în fiecare zi”, i-a răspuns o îngrijitoare când şi-a exprimat preocuparea faţă de situaţia soţului ei.

Mai mult, personalul din cămine a trebuit în numeroase rânduri să ia decizii de ordin medical pentru care nu era format.

“Medicul nu mai venea, aşa că trebuia să hotărâm noi singuri dacă să trimitem pe cineva la spital sau nu”, a raportat Geert Uytterschaut, directorul unei reţele de instituţii private din Flandra.

Amnesty deplânge faptul că “a durat câteva luni până să apară o circulară care să precizeze explicit că este posibil în continuare transferul la spital” dacă pacientul doreşte acest lucru.

Alţi martori au relatat “recurgerea mai frecventă la metode de control mecanice şi chimice în cazul persoanelor vârstnice atinse de demenţă”.

În plus, la primul lockdown, reducerea drastică a contactelor sociale a antrenat, la unii rezidenţi, un “declin cognitiv dramatic”.

Citește și : Preşedintele Parlamentului European o felicită pe Maia Sandu

Raportul notează că, în ce priveşte îmbunătăţirile “structurale” aşteptate de la entităţile federale competente în sector, căminele de vârstnici trebuie să poată beneficia de “teste regulate şi frecvente” pentru personal şi rezidenţi.

Suspendarea, în octombrie, a depistărilor preventive constituie “o încălcare a obligaţiei guvernelor de a proteja dreptul la viaţă şi dreptul la sănătate”, subliniază Amnesty International.

Tags: Amnesty InternationalBelgiaGeert UytterschautMSFONG
Categorii: Diaspora