Campania anti-Soros ajunge la noi cote în Ungaria. Guvernul lui Viktor Orban este acționat în judecată pentru defăimare

Publicat:

O organizaţie pentru apărarea drepturilor refugiaţilor a anunţat sâmbătă că a depus plângere în justiţie pentru defăimare împotriva guvernului condus de premierul Viktor Orban pentru conţinutul unui chestionar trimis populaţiei în cadrul unei campanii vizând discreditarea miliardarului american George Soros, relatează AFP. 

Comitetul Helsinki din Ungaria (HHC) a afirmat într-un comunicat că “faptele prezentate într-un mod fals şi înşelător” în chestionar aduc atingere reputaţiei ONG-ului.


În octombrie, guvernul ungar a lansat o consultare populară asupra unui aşa-numit ‘plan Soros’ prin care miliardarul american de origine maghiară ar încerca să aducă în Uniunea Europeană milioane de refugiaţi din Africa şi Asia. Zeci de mii de chestionare au fost trimise populaţiei în cadrul acestei campanii.

Unul din cele şapte puncte ale chestionarului afirmă că HHC, care a acceptat să fie finanţat de George Soros, s-a pronunţat pentru relaxarea pedepselor pentru infracţiunile comise de migranţi, în raport cu cele aplicate cetăţenilor ungari.

Comitetul a respins această afirmaţie, subliniind că luptă de 28 de ani pentru egalitatea în drepturi în Ungaria. Autorităţile care au organizat această consultare trebuie “să îşi prezinte scuze şi să plătească despăgubiri de două milioane de forinţi (6.500 de euro)”, a adăugat ONG-ul.

Viktor Orban l-a numit pe omul de afaceri George Soros, 87 de ani, ca principal duşman al Ungariei şi a lansat la începutul anului o serie de acţiuni şi mesaje vizând discreditarea miliardarului şi a numeroaselor ONG-uri pe care le susţine financiar.

În temeiul unei legi adoptate în iunie, anumie categorii de ONG-uri, care beneficiază finanţare din afara ţării de cel puţin 7,2 milioane de forinţi (circa 24.000 euro) pe an, trebuie să se înregistreze în calitate de ‘organizaţii care beneficiază de sprijin din străinătate’ şi să se prezinte în acest fel pe site-urile lor şi în presă.

De asemenea, respectivele ONG-uri trebuie să furnizeze informaţii specifice cu privire la finanţarea primită din străinătate, în caz contrar riscând sancţiuni.

Comitetul Helsinki din Ungaria a făcut cunoscut că nu se va supune exigenţelor acestei legi.

La începutul lui octombrie, Comisia Europeană a trimis Ungariei un ‘aviz motivat’, a doua etapă a procedurii de infringement lansate de Bruxelles contra legii ce impune obligaţii specifice anumitor categorii de ONG-uri.

“Se pare că organizaţiile sprijinite de George Soros fac tot ce pot pentru a-l împiedica pe cetăţeanul ungar să îşi exprime părerea în legătură cu planurile miliardarului”, a declarat agenţiei oficiale MTI un responsabil al guvernului, Csaba Domotor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.