Campanie pentru repatrierea rămăşiţelor pământeşti ale lui James Joyce din Elveţia

Publicat:

Un grup de locuitori ai Dublinului face campanie pentru repatrierea rămăşiţelor pământeşti ale celebrului scriitor James Joyce, al cărui mormânt din Zurich, Elveţia, este departe de capitala irlandeză, celebrată în lucrările sale, informează AFP, potrivit agerpres.

Luni, un comitet consultativ din Dublin, care se ocupă de cartierul Rathgar, unde romancierul şi poetul s-a născut în 1882, a adoptat o moţiune în care a solicitat primarului să ceară guvernului irlandez să repatrieze rămăşiţele pământeşti ale lui Joyce din Elveţia.


Citește și : Pentagon: Niciun soldat american nu va verifica respectarea ‘zonei de securitate’ între kurzi şi Turcia

Scopul este “să acordăm recunoaştere oficială cuiva faţă de care nu am fost foarte recunoscători în trecut”, a declarat pentru AFP consilierul Dermot Lacey, care a prezentat solicitarea în numele “enormei posterităţi” a scriitorului.

Guvernul irlandez, care în epoca scriitorului era sub influenţa Bisericii Catolice, a refuzat repatrierea corpului lui James Joyce după moartea sa, în ianuarie 1941, din cauza criticilor violente pe care acesta le-a adus bisericii.

Lacey a explicat că încearcă să contacteze rudele apropiate ale scriitorului şi că va respecta dorinţele acestora.

James Joyce a murit la vârsta de 58 de ani şi este înmormântat alături de soţia sa, Nora Barnacle, şi de alţi membri ai familiei sale, la Cimitirul Fluntern din Zurich.

Solicitarea prevede ca rămăşiţele sale pământeşti să fie returnate în Irlanda “la timp pentru împlinirea, în februarie 2022, a 100 de ani de la publicarea romanului ‘Ulise'”.

Autorul a avut o relaţie dificilă cu ţara sa de origine, despre care susţinea că se află sub jugul Bisericii Catolice, şi şi-a petrecut o mare parte a vieţii în Europa continentală.

Cu toate acestea, cele mai cunoscute opere ale sale – “Ulise”, “Finnegans Wake” şi “Dubliners” – evocă capitala irlandeză.

Capodopera sa, “Ulise”, publicată la Paris în 1922, a fost interzisă în Irlanda din cauza scenelor sale explicite, ceea ce a agravat aversiunea lui Joyce faţă de ţara sa de origine.

Citește și : Hillary Clinton acuză Moscova că se implică iar în alegerile din SUA: ‘Tulsi Gabbard, favorită a ruşilor’

Joyce nu s-a întors în Irlanda în ultimii 29 de ani de viaţă, însă rămâne un scriitor-cult la Dublin, unde fanii săi recreează şi citesc scene din “Ulise” în tot oraşul, în fiecare an pe 16 iunie, ziua în care se petrece acţiunea romanului.

Rămăşitele pământeşti ale poetului William Butler Yeats, o altă figură emblematică a literaturii irlandeze, au fost repatriate în Irlanda în 1948, după moartea sa în Franţa, cu nouă ani mai devreme.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.