X

Câmpuri care se aliniază recomandărilor pentru cultivarea în condiții de secetă, vizitate de ministrul agriculturii

Câmpuri care se aliniază recomandărilor pentru cultivarea în condiții de secetă, vizitate de ministrul agriculturii

Viceprim-ministrul Vladimir Bolea a întreprins joi o vizită de lucru în raionul Florești, unde a avut o serie de întâlniri cu fermierii locali pentru a discuta despre provocările actuale din sectorul agricol, în special în contextul condițiilor meteorologice nefavorabile.

În timpul vizitei, Viceprim-ministrul a inspectat mai multe câmpuri care, în ciuda condițiilor climaterice dificile, au rezistat și promit o recoltă ce va acoperi cheltuielile agricultorilor. În mod special, i-au fost prezentate trei câmpuri care se aliniază recomandărilor specialiștilor pentru cultivarea în condiții de secetă și schimbări climatice, probleme ce devin tot mai frecvente.

Agricultorul Artur Lesco, i-a explicat vicepremierului că floarea-soarelui a fost semănată utilizând tehnologia mini-till, care a permis păstrarea umidității solului. Datorită acestei metode, el estimează o recoltă de peste 2,5 tone de semințe la hectar. Lesco a subliniat importanța selecției corecte a culturilor și utilizarea tehnologiilor avansate, care îi permit să facă față provocărilor climatice.

Citește și: R.Moldova, cea mai vulnerabilă țară din Europa la schimbările climatice: Cum lovesc seceta și canicula un stat care se bazează pe agricultură

Vladimir Bolea a vizitat, de asemenea, un câmp de sorg, care a fost semănat mai târziu decât de obicei din cauza lipsei inițiale de umiditate. Cu toate acestea, cultura a reușit să se dezvolte corespunzător, iar estimările indică o recoltă de 5-6 tone la hectar, ceea ce va acoperi costurile de producție și va asigura un profit rezonabil fermierului. Tot în acest context, Artur Lesco a menționat că a recurs la irigarea unui câmp de porumb, iar după trei udări, plantele arată promițător, cu o recoltă estimată de cel puțin 8 tone de grăunțe la hectar.

vizita lui Vladimir Bolea, la Florești

În discuțiile cu fermierii, aceștia au subliniat necesitatea utilizării eficiente a inputurilor agricole și a tehnologiilor moderne pentru a face față provocărilor climatice. Ei au accentuat importanța selecției hibrizilor rezistenți la secetă și boli, care nu doar că reduc riscul pierderilor, dar contribuie și la optimizarea costurilor de producție. Artur Lesco a împărtășit, de asemenea, experiența sa în utilizarea îngrășămintelor lichide, care s-au dovedit a fi mai economice și mai eficiente în condițiile unei umidități reduse. El aplică îngrășămintele azotoase în funcție de recolta planificată și de specificul climatic al anului, asigurând astfel un management sustenabil al resurselor.

Viceprim-ministrul Vladimir Bolea a apreciat eforturile agricultorului și a subliniat importanța adaptării continue la noile realități climatice, prin inovare și implementarea soluțiilor recomandate de savanți.

Tags: condiții de secetăFloreștiVladimir Bolea
Social