X

Canada a marcat pentru prima dată ‘Ziua Emancipării’

Canada a marcat pentru prima dată oficial, duminică, “Ziua Emancipării” care comemorează intrarea în vigoare în 1834 a legii privind abolirea sclaviei în Imperiul Britanic, notează AFP, potrivit agerpres.

În martie, Camera Comunelor şi Senatul de la Ottawa au votat în unanimitate pentru a scoate în evidenţă această dată şi a desemna 1 august ca Ziua Emancipării în Canada.

Citeşte şi: Noi arestări după tentativa de lovitură de stat din Madagascar – Black News

“Astăzi, recunoaştem şi onorăm persoanele cu ascendenţă africană pentru curajul, determinarea şi rezilienţa lor în faţa efectelor devastatoare ale comerţului transatlantic cu sclavi”, a declarat premierul Justin Trudeau într-un comunicat, subliniind că această zi “reprezintă punctul culminant al deceniilor de activism în cadrul comunităţilor negre şi aliate”.

Aceasta dată era deja sărăbtoritî de mult timp în comunităţile afro-canadiene din Canada, dar este prima oară când ziua este recunoscută la nivel naţional. Provincia Ontario a marcat oficial Ziua Emancipării din 2008, iar oraşul Vancouver (vest) de anul trecut.

Citeşte şi: ATAC terorist în Niger! 15 militari au fost ucişi şi alţi şase sunt ‘daţi dispăruţi’ – Black News

“În pofida abolirii sclaviei în urmă cu aproape două secole, moştenirea rasismului faţă de negri este prezentă şi astăzi, ancorată în instituţiile, politicile şi practicile noastre”, a deplâns prim-ministrul, reafirmându-şi angajamentul de “a lupta împotriva rasismului faţă de negri, discriminării rasiale şi intoleranţei”.

Justin Trudeau a ţinut să menţioneze că aceasta zi este, de asemenea, “ocazia de a sărbători realizările canadienilor negri”, îndemnându-şi compatrioţii “să reflecte la contribuţiile canadienilor negri, să înveţe mai multe despre istoria Zilei Emancipării şi să se opună rasismului”. 

Tags: Camera ComunelorcanadaJustin TrudeaunegriOntarioOttawarasismsclavieSenatulVancouverZiua Emancipării
Categorii: Știrile zilei