X

Canada afirmă că Lukaşenko nu este liderul legitim al Belarusului

Aleksandr Lukaşenko nu este liderul legitim al Belarusului şi desconsideră drepturile fundamentale ale omului şi principiile democratice, a afirmat joi ministrul de externe al Canadei, Francois-Philippe Champagne, transmite Reuters, potrivit agerpres.  

”Canada consideră că lui Aleksandr Lukaşenko îi lipseşte legitimitatea pentru a fi liderul Belarusului”, a declarat Champagne, după ce a apreciat că ”aşa-numita inaugurare” a lui Lukaşenko în funcţia de preşedinte a urmat unor alegeri ”frauduloase”.

Citește și : Croații îl așteaptă pe Mike Pompeo ‘ca pe pâinea caldă’. Sunt foarte aproape să scape de vizele SUA!

”Inaugurarea este ilegitimă, ca şi alegerile care au precedat-o. Astfel de gesturi arată din partea lui Lukaşenko desconsiderarea principiilor democratice de bază şi a drepturilor fundamentale ale poporului belarus”, a subliniat şeful diplomaţiei canadiene.

Realegerea extrem de controversată a lui Lukaşenko în cadrul unui scrutin la 9 august a declanşat o mişcare de contestare inedită în Belarus, care continuă în ciuda reprimării manifestaţiilor, încarcerării sau exilării unor figuri ale opoziţiei.

Citește și : Comisia Europeană cere statelor membre să acționeze împotriva pandemiei pentru a evita situația restrictivă din primăvară

Învestirea lui Aleksandr Lukaşenko a dus miercuri la manifestaţii spontane care au adunat mii de persoane, în special în capitala Minsk. Poliţia le-a dispersat violent, folosind tunuri cu apă, iar 364 de persoane au fost arestate, dintre care 252 la Minsk, conform Ministerului de Interne.

Tags: Aleksandr LukaşenkobelarusFrancois-Philippe Champagneminsk
Categorii: Diaspora