X

Canada cere Beijingului eliberarea celor doi cetăţeni ai săi încarceraţi în China

Ministrul canadian de externe, François-Philippe Champagne, i-a cerut marţi omologului său chinez, Wang Yi, eliberarea ‘imediată’ a celor doi cetăţeni canadieni încarceraţi din decembrie 2018 în China, al căror caz constituie o ‘prioritatea absolută’ pentru Ottawa, transmite AFP , scrie agerpres.

Canadienii Michael Kovrig, fost diplomat la Beijing, şi omul de afaceri Michael Spavor se află în detenţie în China din decembrie 2018 sub acuzaţia de spionaj.

Citește și : Mii de persoane au primit rezultate greşite la teste pentru COVID-19 în Suedia

Detenţia lor este amplu percepută în Occident ca o măsură de represalii la arestarea, cu câteva zile mai devreme în Canada, la cererea justiţiei americane, a lui Meng Wanzhou, directoarea financiară a gigantului chinez de telecomunicaţii Huawei.

Aceste cazuri au provocat o criză diplomatică fără precedent între China şi Canada.

Marţi, în cursul unei întâlniri la Roma, François-Philippe Champagne i-a cerut omologului său chinez Wang Yi eliberarea imediată a celor doi canadieni.

Situaţia lor rămâne ‘o prioritate absolută pentru guvernul Canadei’, a subliniat Champagne într-un comunicat al ministerului său.

Champagne a cerut de asemenea Beijingului să le acorde ‘clemenţă tuturor canadienilor care riscă pedeapsa cu moartea în China’.

Patru cetăţeni canadieni se află în închisoare în China pentru un caz legat de droguri şi îi aşteaptă pedeapsa capitală.

 

Citește și : Melania Trump cere încă patru ani pentru ‘Donald’: ‘Nu doar vorbeşte, el obţine rezultate!’

De partea chineză, şeful diplomaţiei a afirmat că cele două ţări întâmpină ‘serioase dificultăţi din cauza detenţiei unui cetăţean chinez’ în Canada, potrivit unui comunicat al MAE de la Beijing.

Wang Yi, care nu a menţionat-o explicit pe Meng Wanzhou, a făcut apel la Canada să ‘adopte postura unui stat independent’ şi să ‘ridice principalele obstacole’ care afectează relaţiile bilaterale.

Întrevederea celor doi miniştri de externe, prima începând din noiembrie trecut, a avut loc chiar în ziua în care justiţia canadiană a respins, invocând securitatea naţională, o cerere a avocaţilor lui Meng Wanzhou.

Aceştia solicitau acces la documente secrete care, argumentau ei, ar dovedi existenţa unui complot între FBI şi autorităţile canadiene. Un astfel de complot, dacă ar fi dovedit, ar putea duce la anularea procedurii de extrădare a lui Meng Wanzhou în Statele Unite, care o acuză de încălcarea sancţiunilor împotriva Iranului.

Tags: Chinamichael kovrigMichael SpavorOttawaspionaj
Categorii: Știrile zilei