X

Canada: Fără anchetă publică privind afirmaţiile de ingerinţă chineză

Un raportor special independent a recomandat marţi în final să nu se deschidă o anchetă publică cu privire la acuzaţiile de ingerinţă a Beijingului în ultimele două alegeri federale din Canada, recunoscând, totuşi, tentative de influenţă străină, relatează AFP, potrivit agerpres.

China, suspectată că a încercat să interfereze în alegerile canadiene din 2019 şi 2021, a dezminţit “ferm” aceste acuzaţii.

Citeşte şi: Principalele grupări armate ruseşti care luptă de partea ucraineană (EFE) – Black News

Cele două scrutinuri “au fost bine protejate de mecanisme sofisticate şi nu există niciun motiv pentru a nu avea încredere în aceste rezultate”, a declarat David Johnston, fost guvernator general al Canadei, reprezentant al regelui în ţară.

Dar, “state străine încearcă fără îndoială să influenţeze candidaţii din Canada”, a declarat acest fost funcţionar public şi profesor de drept.

Raportorul a precizat că nu este în măsură să dezvăluie public motivele, provenind din surse clasificate, care au condus la aceste concluzii.

Există, însă, “deficienţe grave” în modul în care informaţiile sunt tratate de agenţiile canadiene de securitate, a subliniat el.

“Ingerinţa străină este o ameninţare reală şi în creştere, trebuie făcut mai mult pentru a detecta mai bine şi a preveni această ingerinţă”, a adăugat raportorul.

Dacă “nu este nevoie de o anchetă publică separată şi oficială”, aşa cum au cerut partidele de opoziţie, audierile publice vor avea loc “cât mai curând posibil” în această chestiune, a anunţat el.

David Johnston nu a identificat cazuri în care miniştri, premierul sau birourile acestora care au ignorat, în mod intenţionat sau neintenţionat, recomandările serviciilor de informaţii cu privire la presupusa ingerinţă străină.

Premierul canadian Justin Trudeau a reacţionat afirmând că interferenţa străină nu se limitează la alegeri.

“Vizează toate aspectele societăţii, institutele de cercetare şi universităţile noastre, companiile noastre şi, mai ales, diversele comunităţi care ne îmbogăţesc ţara”, a spus el.

“Nu vom tolera niciodată ingerinţa străină”, a insistat Justin Trudeau.

Liderii celor trei partide de opoziţie, printre care Jagmeet Singh, liderul Noului Partid Democrat (NDP, stânga), au cerut din nou o anchetă publică pentru “a restabili încrederea în sistemul nostru electoral”.

Justin Trudeau l-a numit pe David Johnston în martie, guvernul său fiind sub presiune mai multe săptămâni pentru a explica scurgerile de la serviciile de informaţii ale ţării care detaliau presupusele tentative de ingerinţă a Beijingului, al doilea partener comercial ca mărime al Canadei.

Citește și :  Moscova susţine că retorica nucleară a G7 are scopul de a face presiuni asupra Rusiei şi a Chinei

Aceste dezvăluiri au fost publicate de media canadiene într-o serie de articole în care era vorba în special de o chestiune de finanţare secretă sau de implicare în campania anumitor candidaţi.

Relaţiile canadiano-chineze trec printr-un nou vârf de tensiune luna aceasta: Beijingul a expulzat o diplomată canadiană, ca răspuns la decizia Ottawa de a expulza un diplomat chinez suspectat de a fi implicat într-o operaţiune de intimidare a unui deputat.

Tags: BeijingcanadaChinaDavid JohnstonJagmeet SinghJustin Trudeau
Categorii: Știrile zilei