Canada i-a cerut Turciei ‘să rămână în afara conflictului’ din Nagorno-Karabah

Publicat:

Canada i-a cerut Turciei “să rămână în afara conflictului” din Nagorno-Karabah, a declarat miercuri pentru AFP ministrul canadian de externe Francois-Philippe Champagne, în timpul unei deplasări la Viena, relatează AFP, potrivit agerpres.

“I-am spus omologului meu turc că trebuie să rămână în afara acestui conflict”, a spus Champagne, care i-a telefonat recent ministrului de externe turc Mevlut Cavusoglu pentru a-l informa despre îngheţarea exporturilor de arme canadiene către Turcia.


Citește și : Summitul UE va pecetlui soarta acordului pentru Brexit

Canada a luat această decizie pe durata efectuării unei anchete privind posibile livrări de material militar canadian de către Turcia în Azerbaidjan.

“Trebuie să se evite ca părţi externe să se implice mai mult în acest conflict pentru că se vede că asta împiedică armistiţiul să capete formă şi cred că mai degrabă trebuie să ne angajăm cu toţii în aducerea părţilor la masa negocierilor”, a adăugat Francois-Philippe Champagne, care s-a întâlnit miercuri cu secretarul general interimar al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), Tuula Yrjola.

În cadrul OSCE, al cărei sediu este la Viena, Grupul de la Minsk este formatul de dialog activ pentru găsirea unei soluţii paşnice la conflictul din Nagorno-Karabah. El este coprezidat de Franţa, Federaţia Rusă şi SUA.

Turcia a luat partea Azerbaidjanului de la începutul ultimelor înfruntări din regiune, pe 27 septembrie. Împreună cu Rusia, angajată într-o alianţă militară cu Armenia, ea pozează în arbitru al conflictului.

Ankara a estimat marţi că este “timpul să se găsească un nou mecanism” pentru rezolvarea problemei din Nagorno-Karabah şi “să se organizeze convorbiri în patru”, în formatul Rusia, Turcia, Azerbaidjan şi Armenia.

Citește și : Filarmonica din New York rămâne închisă tot sezonul 2020-2021

Dar astfel de convorbiri ar arăta neputinţa Grupului de la Minsk, mediator istoric al conflictului, în contextul în care există un armistiţiu încălcat de la intrarea sa în vigoare, sâmbătă.

Şeful diplomaţiei canadiene efectuează în prezent un turneu în Europa, în special pentru a discuta situaţia din Belarus şi Nagorno-Karabah.

El şi-a reiterat miercuri ataşamentul pentru dialogul în cadrul OSCE, organizaţie multilaterală în care sunt reprezentaţi Belarus, Azerbaidjan, Armenia, Turcia şi Rusia.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.