X

Canada își repatriază cetățenii rămași blocați pe Grand Princess

Canada îi va repatria pe calea aerului, la solicitarea Statelor Unite, pe cetăţenii săi îmbarcaţi la bordul navei de croazieră Grand Princess unde au fost detectate cazuri de coronavirus, a anunţat duminică guvernul de la Ottawa, notează AFP, potrivit agerpres.

Pachebotul Grand Princess, care transporta spre Hawaii 3.500 de pasageri şi membrii ai echipajului, este ţinut de miercuri în largul coastelor SUA şi urmează să acosteze luni la Oakland (California). Testele au dezvăluit că doi pasageri şi 19 membri ai echipajului sunt contaminaţi.

Citeşte şi: Arabia Saudită ÎNCHIDE toate şcolile şi îi izolează pe şiiţi

Ottawa a închiriat un avion care va zbura la San Francisco “după ce Statele Unite au cerut repatrierea canadienilor” aflaţi la bordul vasului, au precizat într-un comunicat ministrul de externe François-Philippe Champagne şi omologii săi de la sănătate, Patty Hajdu, şi apărare, Harjit Sajjan.

Dintre cei 237 de canadieni care se găsesc la bordul pachebotului, vor primi autorizaţia să urce la bordul avionului închiriat de Ottawa numai cei care nu prezintă niciun simptom.

Ei vor fi transportaţi la baza aeriană Trenton (Ontario) unde “vor fi evaluaţi şi suspuşi unei carantine de 14 zile”, a precizat comunicatul.

La această bază militară au fost primiţi şi plasaţi în carantină cei 129 de canadieni evacuaţi de pe pachebotul Diamond Princess în Japonia din cauza coronavirusului. Toţi au plecat acasă la sfârşitul săptămânii, deoarece niciunul nu a prezentat vreun simptom după carantină.

Citeşte şi: Un bărbat înarmat cu două cuţite a fost împuşcat mortal în centrul Londrei

La rândul lor, autorităţile din California au anunţat duminică dimineaţă că pasagerii de pe Grand Princess vor fi plasaţi în carantină imediat după debarcarea lor, prevăzută luni la Oakland.

Canada înregistrase până duminică după-amiază 60 de cazuri confirmate de coronavirus, cele mai multe în Ontario (centru) şi Columbia Britanică (vest), şi niciun deces.

Sâmbătă, autorităţile medicale din Columbia Britanică au anunţat şase noi cazuri de COVID-19, printre care două persoane în vârstă dintr-un cămin de pensionari la nord de Vancouver.

Tags: baza aeriană Trenton (Ontario)californiacanadaColumbia Britanicăcoronaviruscovid-19Francois-Philippe ChampagneGrand PrincessOaklandOntarioSan FranciscoVancouver
Categorii: Știrile zilei