Canalul de comunicare între armatele Rusiei şi Statelor Unite rămâne deschis în Siria

Publicat:

Canalul de comunicare între militarii ruşi şi americani pe tema operaţiunilor în Siria, destinat evitării unor incidente, este în prezent ‘activ’, a asigurat joi Kremlinul, în contextul în care Washingtonul ameninţă cu lovituri regimul de la Damasc, relatează AFP, potrivit agerpres.

Kremlinul a subliniat că această legătură de comunicare de criză cu Statele Unite pentru a evita o ciocnire accidentală este utilizată de ambele părţi, conform Reuters, pe fondul escaladării tensiunilor internaţionale, după ce SUA au anunţat miercuri posibile lovituri asupra regimului sirian, al cărui aliat este Rusia.


Citeşte şi: Peste 400 de militari germani sunt anchetaţi pentru extremism

Acest canal, care se bazează pe o linie telefonică specială, ‘este într-o stare activă şi linia este folosită de ambele părţi’, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Respectivul canal de comunicare, a cărui suspendare a fost anunţată de mai multe ori înainte în perioadele de tensiune, joacă un rol-cheie în evitarea incidentelor pe teren şi în spaţiul aerian sirian.

El se bazează pe o linie telefonică specială între centrul de comandă a operaţiunilor aeriene al coaliţiei, situat în Qatar, şi echivalentul său rusesc.

Pe lângă această linie telefonică, ruşii şi americanii au convenit asupra unui număr de proceduri care trebuie urmate în operaţiunile lor, precum convenţiile privind frecvenţele radio utilizate în schimburile dintre piloţii celor două ţări.

Citeşte şi: Vladimir Putin îi cere premierul israelian Netanyahu să nu destabilizeze Siria

Ruşii şi americanii au folosit de asemenea acest canal pentru a defini zonele considerate foarte sensibile de unul dintre cei doi parteneri şi în care orice intruziune este considerată o ameninţare.

Declaraţia Kremlinului intervine în timp ce guvernul britanic urmează să se reunească joi pentru a discuta dacă Marea Britanie se va alătura sa nu Statelor Unite şi Franţei într-un posibil atac militar asupra Siriei, ca represalii pentru presupusul atac chimic de sâmbăta trecută la Douma (în Ghouta orientală), atribuit de Occident forţelor preşedintelui Bashar al-Assad, ceea ce ameninţă să aducă forţele occidentale şi ruseşti în stadiul de confruntare directă.

Rusia a denunţat ‘un pretext’ utilizat pentru lansarea unei operaţiuni militare împotriva aliatului său şi a avertizat că va doborî orice rachetă lansată împotriva Siriei, potrivit AFP.

‘Noi considerăm că este absolut esenţial să evităm orice act care ar putea agrava tensiunile în Siria. Aceasta ar avea un efect extraordinar de distructiv asupra întregului proces de reglementare sirian’, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului joi. 

Citeşte şi: Oraşul sirian Douma este PĂZIT de poliţia militară rusă

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O jurnalistă italiancă condamnată să-i plătească despăgubiri Giorgiei Meloni după ce-i ironizează ‘talia mică’

O jurnalistă italiancă condamnată să-i plătească despăgubiri Giorgiei Meloni după ce-i ironizează 'talia mică' O jurnalistă italiancă, Giulia Cortese, care a ironizat pe Internet ”talia...

Undă verde pentru blocurile electorale. Din 22 iulie își pot desemna concurenții la alegeri

Undă verde pentru blocurile electorale. Din 22 iulie își pot desemna concurenții la alegeri De săptămâna viitoare, începând cu data de 22 iulie și până...

Și-a transformat pasiunea într-o afacere de succes cu sprijinul programului „373”. Povestea unui tânăr antreprenor din Maximovca

Și-a transformat pasiunea într-o afacere de succes cu sprijinul programului „373”. Povestea unui tânăr antreprenor din Maximovca Și-a transformat pasiunea în afacere. Un tânăr din...

Zelenski anunţă că livrarea avioanelor de tip F-16 urmează să fie accelerată cu ajutorul Poloniei

Zelenski anunţă că livrarea avioanelor de tip F-16 urmează să fie accelerată cu ajutorul Poloniei Polonia a decis să-şi accelereze livrările de avioane de tip...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.