Canalul german ZDF, condamnat în Polonia pentru difuzarea unui serial despre Al Doilea Război Mondial

Publicat:

Un tribunal polonez a condamnat vineri canalul german de televiziune ZDF să plătească daune şi să publice scuze foştilor combatanţi din rezistenţa antinazistă care s-au declarat bulversaţi de serialul ”Mamele noastre, taţii noştri” (Unsere Mutter, unsere Vater), relatează AFP, potrivit agerpres.

Canalul public german a reacţionat imediat, anunţând că va face apel la decizia tribunalului din oraşul polonez Cracovia (sud), sesizat în această cauză de către un fost membru al rezistenţei, Zbigniew Radlowski (94 de ani), susţinut de organizaţia mondială a foştilor soldaţi din Armia Krajowa (Armata Naţională, AK), principala formaţiune a rezistenţei poloneze împotriva ocupaţiei naziste.


Citește și : Lavrov: Rusia aşteaptă clarificări din partea SUA cu privire la anunţata lor retragere din Siria

Potrivit judecătorului Kamil Grzesik, ţinând cont de biografia deosebită a lui Radlowski, fost membru al rezistenţei, prizonier într-un lagăr de concentrare şi care a salvat evrei în timpul Holocaustului, ”filmul ce reprezintă soldaţi ai AK într-o manieră neconformă cu adevărul şi incorectă, are un impact direct asupra bunurilor sale personale: onoarea şi demnitatea sa”, potrivit unor imagini transmise în direct de televiziunea poloneză.

Tribunalul le-a ordonat canalului ZDF şi societăţii de producţie UFA Fiction să plătească despăgubiri de circa 5.000 de euro şi să prezinte scuze în Polonia şi Germania.

Într-un mesaj trimis agenţiei France Presse, canalul ZDF şi-a exprimat ”regretul că tribunalul din Cracovia nu a acordat suficientă atenţie libertăţii artistice”. ”După publicarea hotărârii, ZDF va examina motivele şi va face apel la decizie”, a subliniat canalul german.

ZDF a reamintit că a reacţionat deja în 2013 la criticile unor pasaje şi a explicat că ”reprezentarea personajelor poloneze nu constituie în nici un caz o minimalizare nici a faptelor istorice, nici a responsabilităţii germanilor”.

Serialul în trei episoade relatează povestea a cinci tineri germani, între 1941 şi 1945. Unul dintre eroi, Viktor, este un evreu german care reuşeşte să fugă în timpul transferării sale către lagărul Auschwitz-Birkenau, instalat de către Germania nazistă în Polonia ocupată, şi să se alăture membrilor rezistenţei poloneze din AK.

Citește și : Un gard de circa 60 de kilometri a fost construit la frontiera dintre Ucraina și Peninsula Crimeea

Soldaţii AK, organizaţie puternică ce avea aproape 400.000 de membri în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, sunt descrişi ca fiind antisemiţi înveteraţi, ceea ce a suscitat un val de proteste în Polonia.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.