X

Canberra cere Myanmarului eliberarea fostului consilier economic australian al lui San Suu Kyi

Guvernul australian a cerut joi Myanmarului “eliberarea imediată” a economistului australian Sean Turnell, condamnat în aceeaşi zi la trei ani de închisoare pentru încălcarea legii privind secretele oficiale, împreună cu fosta lideră civilă birmană Aung San Suu Kyi, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

“Guvernul australian respinge decizia judecătorească de astăzi (…) şi solicită eliberarea lui imediată”, a declarat şefa diplomaţiei australiene Penny Wong.

Citeşte şi: Diferitele ipoteze ale sabotajului gazoductelor Nord Stream (AFP) – Black News

Australia va face totul pentru a-l apăra pe profesorul Turnell “până când îşi va regăsi familia în Australia”, a adăugat aceasta, subliniind că economistul australian a fost judecat în spatele uşilor închise, fără a avea acces la asistenţă consulară.

Soţia economistului a îndemnat la rândul ei Myanmarul să dea dovadă de clemenţă şi a pledat pentru eliberarea sa.

“Este sfâşietor pentru mine, pentru fiica noastră, pentru tatăl lui Sean, în vârstă de 85 de ani, şi restul familiei noastre”, a spus Ha Vu, soţia economistului.

Sean Turnell, care a fost consilier în guvernul lui Aung San Suu Kyi, a fost reţinut după lovitura de stat militară din Myanmar din februarie 2021.

Australia a contestat acuzaţiile pe parcursul celor peste 19 luni în care Turnell a fost “reţinut în mod greşit de regimul militar birman”, a menţionat ministrul de externe australian.

Citeşte şi: Guvernul german aprobă prelungirea operaţiunilor la centralele electrice pe bază de cărbune până în 31 martie 2024 – Black News

“Soţul meu a ispăşit deja aproape două treimi din pedeapsă într-o închisoare din Myanmar. Vă rugăm să luaţi în considerare contribuţiile pe care le-a avut pentru Myanmar şi expulzaţi-l acum”, a mai spus Ha Vu.

Junta aflată la putere în Myanmar a condamnat-o joi pe fosta şefă a guvernului civil Aung San Suu Kyi la trei ani de închisoare pentru încălcarea legii privind secretele oficiale, condamnându-i la aceeaşi pedeapsă şi pe fostul ei consilier, economistul australian Sean Turnell, precum şi pe alţi trei acuzaţi.

Tags: Aung San Suu KyiaustraliacanberraHa VuMyanmarPenny WongSean Turnell
Categorii: Știrile zilei