X

Canberra investighează implicarea Chinei în alegerile parlamentare din Australia

Prim-ministrul australian Scott Morrison a apreciat actele de spionaj și de implicare în politica internă a Australiei de către spionii chinezi ca fiind „profund deranjante”, după ce presa locală a dezvăluit încercarea unei rețele de agenți chinezi de a finanța mandatul unui parlamentar australian, transmite și mediafax.

Acuzațiile privind ingerințele spionilor chinezi, lansate prima dată de rețeaua locală Nine, se referă la încercarea de a implanta un spion chinez în interiorul Parlamentului de la Canberra, de către o rețea de agenți de informații chinezi.

Citește și: Șeful Pentagonului îl dă afară ce comandantul Marinei americane

Agenția națională pentru spionaj din Australia a confirmat, prin intermediul unui comunicat, acuzațiile vehiculate și a transmis faptul că acestea sunt tratate cu seriozitate de către autortăți.

Până în acest moment, Beijingul nu a răspuns acuzațiilor emise de autoritățile australiene.

Duminică, programul local de știri al rețelei Nine, 60 de minute, a informat asupra încercării unor agenți chinezi de a-l aborda pe dealerul de mașini de lux Nick Zhao, înaintea alegerilor generale din Australia, care au avut loc în mai. Agenții chinezi i-ar fi oferit lui Zhao o sumă de 680.000 dolari americani pentru a-i finanța mandatul de reprezentare a orașului Melbourne, ca și candidat al partidului aflat la guvernare, Partidul Liberal, în cadrul căruia acesta era deja membru.

Citește și: Netanyahu acuză Iranul că pregătește atacuri împotriva Israelului

Nick Zhao a raportat acestă acțiune a agenților chinezi, în urmă cu un an, către Organizația pentru Informații de Securitate a Australiei. Oficialul a fost găsit mort ulterior într-o cameră de hotel din Melbourne, declanșându-se o anchetă asupra împrejurărilor în care acesta a decedat.

Tags: alegeriaustraliaBeijingcanberraChinamelbourneNick ZhaoOrganizația pentru Informații de Securitate a Australieipartidul liberalScott Morrisonspioni
Categorii: Știrile zilei