Cancelarul german Angela Merkel acuză partidul de extrema dreaptă AfD că alimentează tensiunile etnice prin proteste

Publicat:

Cancelarul german Angela Merkel a acuzat joi partidul de extrema-dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) că se foloseşte de protestele violente izbucnite ca urmare a înjunghierii mortale a unui german, caz în care sunt acuzaţi migranţi, pentru a alimenta tensiunile etnice, relatează agenţia Reuters, potrivit agerpres.

Grupuri de persoane de extrema dreaptă au înfruntat forţele de ordine şi ”au vânat” oameni pe stradă, care li se păreau că sunt migranţi, în oraşul Chemnitz, pe 26 august, după ce poliţia a afirmat că un sirian şi un irakian au fost reţinuţi ca suspecţi în uciderea unui german de 35 de ani.


Citește și : Rusia ‘ucide şi va ucide terorişti’ la Alep, Idlib şi oriunde în altă parte în Siria (Maria Zaharova)

Liderul AfD, Alexander Gauland, a făcut apel la începutul acestei săptămâni la ”o revoluţie paşnică” împotriva politicii liberale a Angelei Merkel în domeniul migraţiei şi a afirmat că aceasta necesită interzicerea politicienilor şi a reprezentanţilor media care susţin ”sistemul Merkel”.

Întrebată despre rolul AfD în evenimentele de la Chemnitz, Angela Merkel a declarat la RTL: ”AfD agită starea de spirit, şi trebuie spus acest lucru în mod clar. Văd că unele dintre remarcile lor sunt foarte grave”.

Protestele de la Chemnitz au aprins dezbaterea în legătură cu faptul dacă politicienii sunt prea îngăduitori în faţa ascensiunii xenofobiei într-o ţară unde mulţi cred că au fost învăţate lecţiile istoriei Germaniei naziste.

Protestele, în cursul cărora unii membri ai unei mulţumi de circa 800 de persoane au imitat salutul nazist, considerat ilegal, au scos la iveală divizările din Germania în legătură cu decizia din 2015 a cancelarului Merkel de a primi circa un milion de migranţi, dintre care majoritatea solicitanţi de azil musulmani.

Unele persoane din Germania acuză politica liberală a Angelei Merkel în domeniul imigraţiei pentru ascensiunea AfD, care a intrat în parlament pentru prima dată la alegerile din 2017, fiind cel de-al treilea partid.

După violenţele de la Chemnitz, unii politicieni germani au făcut apel la serviciile de informaţii să înceapă să monitorizeze AfD, după ce membri ai partidului au demonstrat alături de susţinători ai mişcării anti-islam PEGIDA în oraş la sfârşitul săptămânii trecute pentru a protesta faţă de înjunghierea germanului.

Citește și : Autorităţile franceze au evacuat o tabără de migranţi de lângă Dunkerque

În interviu, Angela Merkel şi-a reiterat poziţia că numai şefii serviciilor pot decide dacă să monitorizeze partidul. ”Dorim să abordăm problema privind AfD din punct de vedere politic”, a spus cancelarul.

Serviciul de informaţii din landul Thuringia a transmis joi că va analiza dacă filiala de land a AfD a urmărit obiective anticonstituţionale, acesta fiind un posibil pas către punerea ei sub supraveghere în mod oficial.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat în ședința din...

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

Messi a salvat Inter Miami

Messi a salvat Inter Miami Atacantul argentinian al Inter Miami, Lionel Messi, a adus clubului său o remiză în meciul din MLS cu Charlotte. Jocul din...

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate Cod Roșu de inundații în România! Forțele de intervenție de la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.