Cancerul mamar poate să apară la femeile de orice vârstă, dar vârful este între 50 și 69 de ani

Publicat:

Cancerul mamar este o patologie care poate să apară la femeile de orice vârstă, chiar dacă nu au niciun factor de risc, iar cel mai mare număr de cazuri se înregistrează în rândul femeilor între 50 și 69 de ani.

Datele sunt furnizate de reprezentanții Institutului Naționale de Sănătate Publică (INSP), cre precizează că octombrie este luna de conștientizare cu privire la cancerul sân, potrivit stiripesurse.


Citește și: Aproape 46% dintre moldoveni vor modificarea Constituţiei pentru aderarea la UE (sondaj)

Conform statisticilor, aproximativ 11,43% dintre cazurile de cancer de sân din Europa apar la femei cu vârsta sub 44 de ani, 54% apar la vârsta de 45-69 de ani, iar restul cazurilor la femeile peste această vârstă.

Riscul de apariție a bolii este reprezentat de: gen, înaintarea în vârstă, obezitate, consum de alcool, antecedentele familiale de cancer de sân, antecedentele de expunere la radiații, vârsta la care a debutat menstruația și vârsta la prima sarcină, consumul de tutun și terapia hormonală postmenopauză.

„Incidența cancerului crește cu vârsta, odată cu creșterea riscurilor pentru anumite tipuri de cancer, la care se adaugă mecanismele de reparare celulară care tind să fie mai puțin eficiente pe măsură ce o persoană îmbătrânește”, susțin specialiștii.

În România, în 2022, potrivit ECIS – European Cancer Information System, s-au înregistrat: 12.685 cazuri noi de cancer de sân, cu o incidență standardizată pe grupe de vârstă de 69,4%, 3.877 decese prin cancer de sân, cu o mortalitate standardizată pe grupe de vârstă de 16,6%.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă screeningul organizat populațional, prin mamografie, adresat populației feminine cu vârste între 50 și 69 de ani, pentru că, în acest interval de vârstă, incidența este cea mai mare.

Campania încurajează femeile cu vârste peste 40 de ani să discute cu medicii despre factorii de risc proprii față de cancerul mamar. Sloganul campaniei este “Depistează. Tratează. Vindecă. Învinge cancerul de sân, pas cu pas!”.

Prin adoptarea măsurilor Codului European de Luptă Contra Cancerului, se poate reduce riscul individual de boală, iar la nivel populațional, peste 40% dintre cancere ar putea fi evitate:

Citește și: Preşedintele Comitetului militar al NATO: Ucraina are dreptul legal şi militar de a lovi adânc în interiorul Rusiei pentru a obţine un avantaj de luptă

  • nu fumați, evitați fumatul acasă;
  • luați măsuri pentru a avea o greutate corporală sănătoasă;
  • limitați consumul de alcool; alăptarea reduce riscul de cancer al mamei;
  • fiți activ fizic în viața de zi cu zi;
  • evitați expunerea la radiații;
  • participați la programele de screening organizat pentru: cancerul mamar (femei între 50 și 69 de ani), cancerul de col uterin (femei între 24 și 64 de ani) și cancerul colorectal (femei și barbați între 50 și 75 de ani).

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Netflix, noutățile lunii octombrie. Top filme și seriale

Netflix, noutățile lunii octombrie. Top filme și seriale Netflix a pregătit pentru luna octombrie sezonul 2 din „The Diplomat”, un nou capitol din viaţa zbuciumată...

Muntele Everest crește în înălțime

Muntele Everest crește în înălțime Oamenii de știință au descoperit că muntele Everest, cel mai înalt din lume, crește în înălțime. Ei au încercat să...

Cum se mai ‘simte’ cafeaua noastră cea de toate zilele în 2024?

Cum se mai 'simte' cafeaua noastră cea de toate zilele în 2024? Pe 1 octombrie sărbătorim Ziua Mondială a Cafelei. E – la fel ca...

Bombă de o tonă din Al Doilea Război Mondial, găsită în sudul Budapestei

Bombă de o tonă din Al Doilea Război Mondial, găsită în sudul Budapestei O bombă de producţie americană din Al Doilea Război Mondial, cu greutatea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.