Când și cum plantezi pomii fructiferi

Publicat:

Plantarea pomilor fructiferi este o operațiune care necesită meticulozitate, iar puieții au nevoie de îngrijire adecvată și de atenție pentru a se dezvolta armonios și pentru a produce recolte bogate de fructe gustoase. Cu toate acestea, plantarea poate fi efectuată cu succes chiar și de grădinarii începători, dacă se respectă câteva reguli esențiale.


Când se plantează pomii fructiferi

De regulă, plantara pomilor fructiferi se face în perioada de repaos vegetativ, care începe odată cu căderea frunzelor, în luna octombrie. Pornirea în vegetație este semnalată de umflarea mugurilor și de pornirea creșterilor, care au loc începând cu a doua lună de primăvară.

Cele două perioade pot să difere de la soi la soi și sunt influențate și de condițiile atmosferice și de anotimpul în care are loc plantarea.

Plantarea pomilor primăvara

Plantarea de primăvară se poate face începând cu luna martie și se poate desfășura până la sfârșitul lunii aprilie, înainte de pornirea în vegetație. Pentru ca plantarea să poată fi amânată, puieții sunt depozitați la rece.

Pentru a te încadra în cea mai favorabilă perioadă, îți recomandăm să planifici totul din timp, astfel încât să plantezi pomii fructiferi cât mai devreme, imediat după dezgheț.

Dacă primăvara va fi una răcoroasă, este ideal ca solul să fie udat moderat la 2 săptămâni de la plantare. Astfel pământul se va încălzi, facilitând pornirea în vegetație.

Plantare pomilor toamna

Toamna târziu este cea mai benefică perioadă de plantare pentru majoritatea soiurilor de pomi fructiferi și anume în luna septembrie sau octombrie, cu condiția ca temperaturile să nu coboare sub valoarea de 5º C.

Plantarea de toamnă a pomilor fructiferi este favorabilă pentru prinderea rădăcinilor, care încep să crească primăvara sau în zilele calde de iarnă. Încă de la începutul primăverii, pomii fructiferi sunt fertilizați, astfel încât ei să intre în vegetație cu tot necesarul de substanțe nutritive.

Regulile pentru o plantare corectă

Odată ce te-ai hotărât ce soiuri de pomi fructiferi să plantezi, poți trece la plantarea propriu-zisă. Iată care sunt pașii care trebuie respectați pentru ca pomii să se dezvolte armonios:

  1. Alegerea terenului

Solul pe care plantezi pomii fructiferi trebuie să fie cât mai bogat în nutrienți și ușor de udat și săpat. Cele mai fertile soluri sunt cele brun-roșcate de pădure, dar și cernoziomurile.

  1. Săparea gropilor de plantare

Gropile de plantare a pomilor fructiferi este bine să fie pregătite înainte cu câteva luni. Așadar locul trebuie sterilizat reducând apariția bolilor și dăunătorilor și aerisind solul.

  1. Fasonarea rădăcinilor

Este o operațiune care are rolul de împrospătare a rădăcinilor mai groase de 4 mm și care stimulează creșterea.

  1. Mocirlirea rădăcinilor

Acest pas se face prin scufundarea rădăcinilor pomilor fructiferi într-un amestec alcătuit din compost, apă și pământ mărunțit. Acesta stimulează vindecarea rădăcinilor și formarea noilor rădăcini, în locul celor fasonate.

  1. Plantarea pomilor fructiferi

După faza de mocirlire, puieții de pomi fructiferi trebuie plantați, pentru ca amestecul de pe rădăcini să nu se usuce. La plantare punctul de altoire al pomilor fructiferi trebuie să fie așezat cu câțiva centimetri deasupra solului sau la același nivel cu solul. Punctul de altoire trebuie orientat către nord.

Groapa de plantare trebuie să fie suficient de largă pentru a nu înghesui rădăcinile.

Pământul se adaugă peste rădăcini și se tasează ușor, fără să îl bătătorești, ținând pomul în poziție dreaptă. După plantare, pomul trebuie udat la bază.

La ce distanță plantăm pomii fructiferi

Distanța de plantare a pomilor fructiferi depinde de soiul ales și de portaltoi. Distanța dintre rânduri nu trebuie să fie mai mică de 3,5 m, permițând astfel pătrunderea luminii necesare.

Iată distanțele orientative în funcție de soiul de pomi fructiferi:

  • păr, măr, vișin, cais, piersic și prun – 4 m între rânduri și 3-4 m distanță între pomi;
  • cireș: minim 5 m între rânduuri și 4-5 m între pomi;
  • nuc: 5 m între rânduri și minim 5 m între pomi.

Cum alegi puieții de pomi fructiferi

Un pom fructifer sănătos și tânăr se recunoaște după câteva criterii:

  • are 1-2 ani și înălțimea de minim 1 m;
  • rădăcina și tulpina trebuie să fie cât mai hidratate, fără să prezinte semne de uscăciune;
  • pomii fructiferi care au mai mult de 2 ani, au deja coroana formată.

Acestea fiind spuse, sperăm că operațiunea de plantare a pomilor fructiferi ți se va părea mult mai simplă și ușoară. Îți urăm succes și recolte bogate!

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce părere aveau Hitler și comandanții germani despre români: ‘Cu românii nu se poate face nimic’

Ce părere aveau Hitler și comandanții germani despre români: 'Cu românii nu se poate face nimic' Adolf Hitler, cunoscutul dictator german, considera armata română aproape...

VIDEO – ‘Supacell’, serialul pe care mulți l-au văzut într-o singură noapte. Face furori pe Netflix

VIDEO - 'Supacell', serialul pe care mulți l-au văzut într-o singură noapte. Face furori pe Netflix „Supacell”, noul serial britanic pe Netflix, a captat rapid...

Oscar: Franţa îşi modifică procedura de selecţie la categoria ‘cel mai bun lungmetraj internaţional’

Oscar: Franţa îşi modifică procedura de selecţie la categoria 'cel mai bun lungmetraj internaţional' Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) din Franţa a decis să modifice...

Epic Games spune că Apple blochează lansarea magazinului său de jocuri video în Europa

Epic Games spune că Apple blochează lansarea magazinului său de jocuri video în Europa Epic Games, producătorul jocului video ”Fortnite”, a declarat vineri că Apple...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.