X

Când Stalin iese din apă, un oraș întreg din Rusia se tulbură

Kusa este un orăşel liniştit din Rusia, din munţii Ural. Dar, când o statuie a lui Stalin a fost descoperită pe fundul unui iaz, o dezbatere aprigă despre moştenirea dictatorului a redeschis vechi divergenţe, se arată într-un material al AFP, preluat de agerpres.

În 2018, cu prilejul unor lucrări de întreţinere care au dus la scăderea apei dintr-un iaz, cetăţenii din acest oraş cu 18.000 de locuitori au putut observa o impozantă statuie a fostului lider sovietic.

Citește și: 40 de militari elvețieni s-au îmbolnăvit brusc. Patru dintre ei se zbat între viață și moarte!

Nimeni nu ştie cum a ajuns acolo respectiva statuie de beton. Stanislav Safeiev, un militant comunist, a aflat de aceasta atunci când un fotograf a postat pe internet o poză a monumentului, în apropierea locului unde a fost găsit.

Cu ajutorul altor activişti, acest membru al mişcării patriotice “Esenţa timpului” a recuperat statuia şi a transportat-o acasă pentru a o restaura. În opinia sa, reinstalarea statuii ar permite “îmbunătăţirea înţelegerii şi cunoaşterii acestei perioade a istoriei”.

Dar, notează AFP, el se confruntă cu “o presiune enormă” din partea autorităţilor locale, care au alte proiecte pentru Stalin.

Iuri Lisiakov, şeful consiliului municipal din Kusa, vrea ca statuia să-şi găsească locul într-un muzeu care “ar descrie istoria acestui personaj şi descoperirea şi restaurarea” statuii.

În orice caz, adaugă el, diferenţele extreme de temperatură din Kusa, cu -40 grade Celsius iarna şi +40 grade Celsius vara, ar deteriora structura de beton a statuii.

În oraş, dezbaterea este aprigă între susţinătorii unui muzeu şi cei care doresc ca monumentul să fie amplasat în spaţiul public.

Maria Tarinina, 69 de ani, este născută doar cu câţiva ani înainte de moartea dictatorului sovietic, în 1953. Totuşi, amintirea lui Stalin este încă vie pentru ea: “Poate e legat de tinereţea mea, când Stalin şi Lenin erau conducători (…), eu sunt pentru restaurarea sa”.

Alţii îşi amintesc că represiunile staliniste au ucis milioane de sovietici. “El a făcut multe pentru ţară, pentru Uniunea Sovietică. Dar există dovezi mai mult decât suficiente că le-a făcut rău concetăţenilor săi”, spune Irina Axionova, 39 de ani.

Citește și: CIJ intervine în cazul unui indian condamnat la moarte în Pakistan

Ca majoritatea oraşelor din Rusia, Kusa are deja o statuie a lui Lenin. Statuile lui Stalin, pe de altă parte, au fost dezmembrate după denunţarea crimelor acestuia de către liderul sovietic Nichita Hruşciov în 1956.

Dezbaterea de la Kusa reflectă ambivalenţa şi uitarea din societatea rusă faţă de Stalin, mai scrie AFP. Anul trecut, un sondaj releva că jumătate dintre ruşii cu vârsta între 18 şi 24 de ani nu au auzit deloc de represiunile staliniste.

Într-un alt sondaj, publicat în acest an, 70% dintre ruşi au declarat că aprobă rolul jucat în istorie de dictator.

Tags: Kusamuntii uralNichita HruşciovrusiaStalin
Categorii: Știrile zilei