X

Candidata AfD la alegerile parlamentare din Germania a ieşit din LIVE într-o dezbatere electorală – VIDEO

Una dintre principalele candidate ale partidului ‘Alternativa pentru Germania’ (AfD) la alegerile parlamentare germane din 24 septembrie a ieşit intempestiv marţi seară dintr-o dezbatere televizată după ce a fost acuzată de un coleg de platou că nu a reuşit să se distanţeze de extremiştii de dreapta din AfD, transmite Reuters, conform agerpres.

Alice Weidel (38 de ani) şi-a strâns foile de hârtie şi a părăsit în grabă dezbaterea organizată de postul de televiziune public ZDF – la care mai participau reprezentanţii altor şase partide – după ce Andreas Scheuer, membru al blocului conservator condus de cancelarul Angela Merkel, a spus că Weidel ar trebui să se distanţeze de reprezentanţii extremei drepte din interiorul AfD.

Citeşte şi: SUA cere la ONU ruperea acordului nuclear cu Iranul: ‘Riscăm să avem de a face cu o nouă Coree de Nord’

Scheuer a mai afirmat că Alexander Gauland, un alt candidat important al AfD, este un ‘extremist de dreapta radical’.

Unele media germane au estimat că ieşirea lui Weidel din dezbaterea televizată a fost premeditată. Redactorul-şef al revistei Stern, Andreas Petzold, a scris pe contul său de Twitter că ”ieşirea dramatică a Alicei Weidel din emisiune cu siguranţă nu a fost ceva spontan”. ”Acesta este modul în care AfD îşi cultivă rolul de victimă”, a adăugat Petzold.

‘Alternativa pentru Germania’ a început să obţină susţinere în rândul electoratului german mai ales după decizia din 2015 a cancelarului Merkel de a permite intrarea a aproape 1 milion de refugiaţi în Germania şi de a evita astfel o catastrofă la frontierele Europei.

Un sondaj de opinie realizat de institutul Infratest indica marţi că AfD ocupă poziţia a treia, cu 10,5%, în preferinţele electoratului în perspectiva alegerilor din 24 septembrie. Pe primele două poziţii în sondaje se află blocul conservator al cancelarului Angela Merkel, format din Uniunea Creştin-Democrată şi Uniunea Creştin-Socială şi susţinut de 36,5% din alegători, şi Partidul Social-Democrat (SPD), condus de Martin Schulz şi sprijinit de 23,5% din electorat.

Tags: alegeriAlexander GaulandAlice WeidelAlternativa pentru Germania (AfD)Andreas ScheuerAngela Merkelgermania
Categorii: Diaspora