Candidatul opoziţiei se îndreaptă spre victorie în alegerile prezidenţiale din Honduras

Publicat:

Candidatul opoziţiei de stânga din Honduras, Salvador Nasralla, conduce în alegerile prezidenţiale desfăşurate duminică în Honduras cu 45,17% din voturi, conform primelor rezultate parţiale, informează AFP. Preşedintele în exerciţiu, Juan Orlando Hernandez, este creditat cu 40,21%, după numărarea a 57% din voturi, a anunţat luni dimineaţa Tribunalul suprem electoral.

Întârzierea rezultatelor oficiale ale votului a generat confuzie după vot, atât preşedintele în exerciţiu, cât şi principalul său rival revendicând victoria, a relatat agenţia Reuters, potrivit agerpres.


Juan Orlando Hernandez (49 de ani), de centru-dreapta şi aliat al SUA, şi-a declarat victoria la scurt timp după ce un sondaj realizat la ieşirea de la urne i-a atribuit aproape 44% din voturi, iar rivalului său Salvador Nasralla, liderul amplei Alianţe de opoziţie împotriva dictaturii – aproape 35%.

Citeşte şi: Un diplomat rus vede un scenariu APOCALIPTIC în Peninsula Coreea

Peste câteva ore, în lipsa anunţării unor rezultate oficiale, Nasralla (64 de ani) a revendicat şi el victoria, susţinând că are un avans de 4,8%, după ce la miezul nopţii declarase în faţa susţinătorilor săi că el este “noul preşedinte al Hondurasului”, invitându-şi adepţii să iasă în stradă ca să-şi manifeste sprijinul.

Nasralla, care este între altele gazda unei emisiuni TV de mare audienţă, este susţinut de fostul preşedinte Manuel Zelaya, destituit în urma unui puci acum opt ani şi considerat de mulţi liderul din umbră al coaliţiei de opoziţie.

O victorie a lui Nasralla nu ar fi binevenită în această ţară săracă din America centrală, în condiţiile în care sondajele preelectorale au indicat că Hernandez îşi poate asigura fără probleme al doilea mandat în fruntea statului. Mai mult, ar fi o dezamăgire şi pentru Washington, care-l consideră pe Hernandez un aliat de încredere în combaterea traficului de droguri, a bandelor criminale şi a migraţiei. SUA au de multă vreme legături militare cu Hondurasul şi foarte puţini aliaţi în plan ideologic în rândul actualilor şefi de stat din America centrală, notează Reuters.

Citeşte şi: 100.000 de oameni au fost evacuaţi din cauza erupţiei vulcanice din Bali

Salvador Nasralla, care îl acuză pe Hernandez că vrea să impună o dictatură, a afirmat că va cere ONU să înfiinţeze în ţară un organism anticorupţie similar celui care funcţionează în acest moment în Guatemala. Actualului şef de stat i se atribuie meritul de a fi scăzut rata criminalităţii, de a fi accelerat creşterea economică şi de a fi redus deficitul, dar se confruntă şi cu acuzaţii de legături cu traficul de droguri şi de corupţie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Veronica Dragalin: În ultimii doi ani a scăzut mult încrederea procurorilor în vetting

Veronica Dragalin: În ultimii doi ani a scăzut mult încrederea procurorilor în vetting În ultimii doi ani a scăzut mult încrederea procurorilor în procesul de...

O femeie, medic stomatolog, din R. Moldova, ucisă cu bestialitate în propriul său cabinet stomatologic din Brăila

O femeie, medic stomatolog, din R. Moldova, ucisă cu bestialitate în propriul său cabinet stomatologic din Brăila Momente de groază, aseară, în Brăila. Un medic...

Radu Marian: Actualul guvern a construit de trei ori mai multe drumuri

Radu Marian: Actualul guvern a construit de trei ori mai multe drumuri Radu Marian, deputat PAS, a scris că actualul guvern a construit de trei...

O companie farmaceutică germană intenționează să intre pe piața farmaceutică din Moldova

O companie farmaceutică germană intenționează să intre pe piața farmaceutică din Moldova Un grup farmaceutic german, cunoscut pentru portofoliul său impresionant în oncologie, hematologie, urologie...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.