Candidatul republicanilor din Alabama la Senat este ACUZAT de agresiune sexuală. Victima avea 14 ani

Publicat:

Candidatul republican din Alabama pentru un loc în Senatul SUA, Roy Moore (foto), a fost acuzat de o femeie că ar fi agresat-o sexual pe când era adolescentă, dezvăluirea apărută în cotidianul Washington Post determinând lideri ai Partidului Republican şi Casa Albă să ceară retragerea lui Moore din cursă dacă afirmaţiile sunt reale, transmit AFP, dpa şi Reuters, conform agerpres.

Leigh Corfman a povestit în detaliu pentru Washington Post incidentul, care ar fi avut loc în 1979, pe când ea avea 14 ani, iar Moore, pe atunci procuror adjunct districtual, 32 de ani.


Citeşte şi: Românii ar putea scăpa de VIZE în SUA. Un influent congresman american vrea să includă ţara noastră în Programul Visa Waiver

Washington Post a obţinut şi mărturiile altor trei femei, cu vârste între 14 şi 18 ani la momentul faptelor. Ele au povestit că, în aceeaşi perioadă, Roy Moore le-a făcut curte, deşi două dintre ele s-au simţit stânjenite de insistenţele lui.

Moore a câştigat în septembrie alegerile primare pentru desemnarea candidatului republicanilor pentru locul lăsat liber în Senat prin numirea lui Jeff Sessions în funcţia de procuror general (ministru al justiţiei).

Moore, un ultraconservator, a făcut din convingerile sale morale şi religioase principala platformă de atragere a electoratului. El a câştigat o cursă strânsă care a pus în lumină divergenţe între baza conservatoare a Partidului Republican şi establishment-ul acestuia de la Washington.

Roy Moore a devenit cunoscut la nivel naţional la începutul anilor 2000, când şi-a pierdut poziţia de preşedinte al Curţii Supreme din Alabama după ce a refuzat să înlăture un monument dedicat Celor 10 Porunci, amplasat în faţa sediului Curţii.

Roy Moore, acum în vârstă de 70 ani, căsătorit şi tată a patru copii, a emis un comunicat în care denunţă acuzaţii ‘complet false, un atac politic disperat’, iar echipa sa de campanie a acuzat cotidianul de conspiraţie cu democraţii pentru a păta reputaţia candidatului republican.

Cu mai puţin de o lună înaintea alegerilor din Alabama pentru Senatul SUA, programate pe 12 decembrie, liderii republicani nu vor însă să-şi asume niciun risc, mai ales cu un candidat pe care nu l-au sprijinit în scrutinul primar.

‘Dacă aceste acuzaţii sunt adevărate, trebuie să se retragă’, a declarat liderul majorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell, în timp ce numeroşi senatori din acelaşi partid i-au adresat un apel lui Moore să iasă imediat din cursă. Influentul senator republican John McCain a calificat afirmaţiile lui Leigh Corfman ca ‘profund bulversante’ şi i-a cerut lui Moore să renunţe imediat la candidatură.

Citeşte şi: Ajunsă la putere în Germania, extrema dreaptă vrea să scape de 500.000 de refugiaţi

Acuzaţiile apărute în Washington Post nu au rămas fără reacţie nici din partea Casei Albe. ‘La fel ca majoritatea americanilor, preşedintele crede că nu putem permite ca o simplă acuzaţie, în acest caz una veche de foarte mulţi ani, să distrugă viaţa unei persoane’, a declarat purtătoarea de cuvânt Sarah Sanders, care îl însoţeşte pe preşedintele Trump în turneul din Asia. ‘Cu toate acestea, preşedintele crede că, dacă aceste acuzaţii sunt reale, judecătorul Moore va face ceea ce trebuie şi se va retrage’, a adăugat ea. Donald Trump l-a susţinut în scrutinul primar pe contracandidatul lui Moore, Luther Strange.

Republicanii sunt în general mari favoriţi în Alabama, iar Roy Moore conduce în sondaje împotriva democratului Doug Jones.

Pierderea unui loc în Senatul de la Washington ar însemna reducerea majorităţii republicane la un singur vot, de la 52 la 51 din totalul de 100.

Potrivit Washington Post, legislaţia nu mai permite schimbarea numelui candidatului pe buletinele de vot cu mai puţin de 76 de zile înaintea scrutinului, însă partidul local are dreptul de a-l descalifica pe Moore şi le-ar putea cere alegătorilor să scrie de mână numele unui alt candidat. În acest caz, alegerea cea mai firească ar fi Luther Strange. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A furat jumătate de milion dintr-un hotel din Chișinău

A furat jumătate de milion dintr-un hotel din Chișinău Un tânăr de 24 de ani din Soroca a fost plasat în arest pentru 30...

Maia Sandu numeşte în funcţie doi judecători

Maia Sandu numeşte în funcţie doi judecători Judecătorii Hudoba Valeri și Lavric Larisa au fost numiți în funcție, până la atingerea plafonului de vârstă. Un...

O tânără mămică a născut în ambulanţă

O tânără mămică a născut în ambulanţă Un băiețel s-a grăbit să vină pe lume și s-a născut în ambulanță, duminică, 7 iulie curent. Potrivit...

Un ucrainean anunțat în căutare internațională a fost reținut la Chișinău

Un ucrainean anunțat în căutare internațională a fost reținut la Chișinău Polițiștii moldoveni au reținut, în municipiul Chișinău, un ucrainean anunțat în căutare internațională...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.