Candidatul separatist nu reuşeşte să fie ales în fruntea guvernului catalan (Spania)

Publicat:

Candidatul secesionist la preşedinţia guvernului Cataloniei, Jordi Turull, nu a reuşit joi seară să fie ales din primul tur de parlamentul regional, cu o zi înainte de a se prezenta în faţa justiţiei, relatează AFP.

Jordi Turull, în libertate provizorie, a obţinut numai 64 de voturi, în timp ce 65 de deputaţi au votat împotrivă, iar patru parlamentari separatişti din partea CUP (Candidatura unităţii populare, extrema-stângă) s-au abţinut.


În turul al doilea, prevăzut sâmbătă, i-ar fi suficientă majoritatea simplă pentru a fi ales, însă vineri urmează să se prezinte în faţa unui judecător care l-ar putea trimite în arest preventiv.

Miercuri, Jordi Sanchez, fost lider al puternicei asociaţii secesioniste Adunarea Naţională Catalană (ANC), a renunţat la candidatura pentru şefia executivului regional, după refuzul Curţii Supreme de la Madrid de a-l pune în libertate, ceea ce ar fi fost necesar pentru ca el să poată participa la o eventuală învestitură.

Primul candidat propus de secesioniştii catalani, Carles Puigdemont, fost preşedinte al guvernului regional, s-a refugiat la Bruxelles pentru a scăpa de urmărirea justiţiei spaniole într-o anchetă pentru presupuse acte de ‘rebeliune, secesiune şi deturnare de fonduri’. El a renunţat la candidatura sa la începutul lui martie.

Atâta vreme cât parlamentul de la Barcelona, dominat de secesionişti, nu învesteşte un nou guvern regional, Catalonia rămâne sub tutela Madridului. Acesta şi-a impus tutela asupra regiunii în data de 27 octombrie 2017, după o declaraţie unilaterală de independenţă, care a eşuat.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.