Candidatura pentru postul de premier a surorii regelui Thailandei a fost torpilată de palatul regal

Publicat:

Candidatura surorii regelui Thailandei la postul de prim-ministru nu a ţinut decât o zi, după ce partidul cu a cărei susţinere ea urma să concureze a renunţat sâmbătă la această idee, în urma dezaprobării exprimate de palatul regal, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Partidul Thai Raksa Chart se supune ordinului regal” transmis vineri seară la televiziune, de dezaprobare a acestei intrări inedite în politică, a anunţat formaţiunea creată de apropiaţi ai miliardarului şi fostui premier în exil Thaksin Shinawatra, inamicul ultramonarhiştilor.


Citește și : Pompeo a oferit Congresului SUA o informație recentă despre investigația privind uciderea lui Khashoggi (Departamentul de Stat)

“Candidatura (prinţesei) Ubolratana încălca clar o linie roşie şi punea în pericol instituţia (regală)”, analizează experta Puangthong Pawakapan, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Chulalongkorn din Bangkok.

În opinia ei, dar şi a celorlalţi, puţini, analişti care au acceptat să se exprime public după ce palatul regal s-a opus candidaturii, de la difuzarea, vineri seară, a buletinului de către palatul regal, soarta prinţesei era pecetluită – ea nu va intra în istorie ca prima prinţesă ajunsă premier al unui guvern civil.

Grupurile de ultraregalişti, care văd în Thaksin Shinawatra şi în susţinătorii săi pericole antimonarhiste, nu s-au înşelat celebrând încă de vineri seară pe reţelele de socializare lovitura primită de prinţesă.

Unii i-au solicitat prinţesei chiar să prezinte scuze publice pentru că s-a aliat cu ‘Roşii’, culoarea partizanilor lui Shinawatra.

Prinţesa a publicat sâmbătă dimineaţă, înaintea anunţului retragerii sale, un mesaj pe Instagram prin care lăsa încă de înţeles că şi-ar putea menţine candidatura.

“Ţin să repet, cu sinceritate: vreau ca Thailanda să meargă înainte şi să fie recunoscută de comunitatea internaţională”, a scris prinţesa, care a trăit mult timp în SUA, folosind hashtag-ul ‘LoveLove’.

În vârstă de 67 de ani, Ubolratana nu va fi, prin urmare, premier sub eticheta partidului Thai Raksa Chart, condus de clanul lui Thaksin Shinawatra.

Citește și : Majoritatea țărilor membre UE sunt de acord cu reformele privind drepturile de autor

Trimiţând un prim semnal îngrijorător, partidul şi-a anulat în cursul dimineţii o primă reuniune de campanie pentru sâmbătă, în perspectiva alegerilor legislative de la 24 martie.

Thaksin Shinawatra a fost întotdeauna văzut de către garda veche a palatului regal şi de către militari ca o ameninţare pentru regalitate. De aici şi loviturile de stat din 2006 şi 2016 împotriva guvernului său şi a celui condus de sora sa, Yingluck.

Însă de la preluarea puterii de către generali în 2014, regele Bhumibol Adulyadej a murit, iar fiul său Maha Vajiralongkorn i-a succedat şi a început o reformă a palatului regal. De aici şi faptul că posibila candidatură a surorii sale a fost percepută ca un semn de ruptură fără precedent faţă de epoca Bhumibol.

Nici un membru al familiei regale nu a candidat pentru postul de şef al guvernului de la instaurarea monarhiei constituţionale în 1932.

Liderul juntei, Prayut Chan-O-Cha, la rândul său candidat la postul de premier la alegerile legislative din martie, se află astfel fără un concurent veritabil.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Scandal de proporții la Saga Festival: Hardwell acuză că a fost țepuit de organizatori

Scandal de proporții la Saga Festival: Hardwell acuză că a fost țepuit de organizatori Un scandal de proporții a izbucnit la Saga Festival și...

VIDEO – Situație ciudată în centrul Pământului: Nucleul și-a inversat rotația

VIDEO - Situație ciudată în centrul Pământului: Nucleul și-a inversat rotația În adâncul Pământului se află nucleul, o minge metalică solidă care se rotește independent...

OMS: Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență

OMS: Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență conform protocoalelor Organizaţiei Mondiale...

Războiul cognitiv, noul câmp de luptă al NATO. Soluțiile unui expert pentru combaterea dezinformării

Războiul cognitiv, noul câmp de luptă al NATO. Soluțiile unui expert pentru combaterea dezinformării La summitul său apropiat, marcând 75 de ani de la înființarea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.