Canicula a făcut prăpăd în grădinile moldovenilor

Publicat:

Valurile de caniculă, cu temperaturi de peste 35 de grade, au făcut prăpăd în grădinile basarabenilor.

Agricultorii se plâng că arșița le-a pârjolit recolta, iar de munca lor s-a ales praful. Specialiștii recomandă schimbarea culturilor și a tehnologiilor din cauza schimbărilor climatice tot mai dese.


Citește și : Spînu vrea un acord cu chinezii pentru zboruri directe spre Hong Kong

Familia Jitari din Paşcani, raionul Criuleni, cultivă legume pe lângă, casă dar canicula și seceta au făcut prăpăd în acest an, transmite Știri.md cu referire la Tvr Moldova.

Nina Jitari, agricultoare: „Seara udăm, ziua se opăresc de la căldurile acestea mari şi stă totul pe loc. Nu creşte aproape nimic. În toată dimineaţa când intru în grădină, mă uit fără nicio dispoziţie. Vă spun drept.”

Ion Jitari, agricultor: „Iată vreo câţiva pepeni şi aceia se strică. S-au uscat curpenii. Cumperi de la maşină, sunt cu nitraţi.”

Seceta și temperaturile ridicate pentru o lungă perioadă au afectat toate culturile agricole.

„Nu e nimic. Dacă de exemplu anul trecut în perioada respectivă era a treia parte a roadei şi în grădină era verde la început de septembrie. În cazul de faţă, după cum observaţi, totul se îngălbeneşte.”

„Iată şi acest copac de caise anul acesta este uscat după cum vedeţi. Trebuie să-l tăiem. Mai avem încă unul mai mic afectat, iar în grădină încă doi copaci. Adică, în total, anul acesta, patru copaci trebuie să-i tăiem şi să plantăm alţii.”

Specialiștii spun că seceta în Republica Moldova va deveni o normalitate și recomandă înlocuirea unor culturi agricole cu altele mai rezistente.

Rodica Cojocari, climatolog: „Pentru viitor suntem siguri că avem o intensificare a frecvenţei şi a manifestării perioadelor excesive de secetă, inclusiv manifestarea extrasezon a riscurilor climatice, nespecifice nouă. De exemplu, furtuni mai puternice, căderi de grindină. Care dacă până acum sunt sporadice să devină o normalitate.”

Citește și : R. Moldova cumpără electricitate din Rusia la prețurile vechi

Boris Boincean, directorul Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp “Selecţia” din Bălţi: „Temperaturile foarte înalte, precipitaţiile mici impun necesitatea schimbării sistemului de agricultură în întregime şi în particular a culturilor cultivate. Aşa culturi cum este porumbul sunt foarte vulnerabile la temperaturi înalte. De aceea, în multe regiuni din lume, porumbul este înlocuit cu sorb, cu mei.”

Potrivit meteorologilor, canicula e pe sfârșite. În primele zile din septembrie se așteaptă ploi și vijelie pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Precizările Serviciului Vamal privind regulile de traversarea a frontierei

Precizările Serviciului Vamal privind regulile de traversarea a frontierei „La trecerea frontierei vamale pe sens de intrare, ieșire sau tranzit, este necesar să completați declarația...

Lungul drum al partidului familiei Le Pen spre puterea din Franța: De la ‘diavolul republicii’ Jean-Marie la ‘de-demonizarea’ operată de Marine

Lungul drum al partidului familiei Le Pen spre puterea din Franța: De la 'diavolul republicii' Jean-Marie la 'de-demonizarea' operată de Marine Pe cale să devină...

Călătoriile cu avionul se scumpesc din nou în această vară, în România: Biletele vor costa chiar și cu 75 de euro mai mult

Călătoriile cu avionul se scumpesc din nou în această vară, în România: Biletele vor costa chiar și cu 75 de euro mai mult Călătoria cu...

Temperaturi de foc în Moldova. Astăzi intră în vigoare codul galben de caniculă

Temperaturi de foc în Moldova. Astăzi intră în vigoare codul galben de caniculă Astăzi, 7 iulie, intră în vigoare Codul galben de caniculă emis de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.