Canicula din Franța ameninţă lichiorul Cassis de Dijon, preparat din coacăze negre

Publicat:

Canicula înregistrată la sfârşitul lunii iunie în Europa a distrus aproximativ 50% din recolta de coacăze negre din Franţa, ameninţând producţia de lichior Cassis de Dijon, o specialitate utilizată în cocktailuri precum kir, a avertizat luni sindicatul producătorilor acestei băuturi celebre, citat de AFP, scrie agerpres.

“Un fenomen de o astfel de amploare nu a mai fost niciodată observat în trecut”, a precizat într-un comunicat Francois Battault, preşedintele sindicatului.


Citește și : Teheranul cere Marii Britanii să elibereze IMEDIAT petrolierul capturat în Gibraltar

Culturile franceze de coacăze negre acoperă o suprafaţă de 2.000 de hectare şi furnizează o producţie potenţială de 7.000 de tone, graţie căreia Franţa este a treia ţară producătoare din Europa.

“Varietatea Noir de Bourgogne, cultivată doar în Franţa şi utilizată la fabricarea lichiorului Creme de Cassis de Dijon, a fost deosebit de afectată” în toate regiunile de producţie, în principal în centrul ţării, în Burgundia, Val de Loire şi Rhone-Alpes, potrivit marilor producători de lichioruri franţuzeşti Lejay-Lagoute, L’Heritier-Guyot, Edmond Briottet şi Gabriel Boudier.

“Este o situaţie extrem de dificilă pentru producători, a căror rentabilitate a recoltelor este compromisă şi, de asemenea, este o situaţie inedită pentru procesatori, din care şi noi facem parte, pentru că nu vom putea să răspundem tuturor cererilor”, a adăugat Francois Battault.

“Este în special cazul pentru producţia de lichior Creme de Cassis de Dijon, care se bazează pe o alegere minuţioasă a fructelor utilizate”, a prevenit el.

Temperaturile au depăşit la sfârşitul lunii iunie pentru prima dată pragul de 45 de grade Celsius în sudul Franţei.

Pierderile s-au tradus prin “cantităţile de coacăze negre culese, uscate şi total compromise, care au căzut pe sol înainte de a fi recoltate”, potrivit aceluiaşi comunicat. Acea scădere a producţiei a fost “constantă peste tot”, afectând “în medie 50% din recoltă şi putând atinge în anumite parcele chiar şi 100%”.

Citește și : Statul de drept s-a prăbuşit în Venezuela sub regimul Maduro (CIJ)

“Pagubele merg până acolo încât afectează planta însăşi în anumite situaţii (…) generând temeri legate de repercusiuni pentru recolta viitoare”, au atenţionat producătorii de lichior franţuzesc.

De mai mulţi ani, condiţiile climatice nefavorabile din timpul perioadei de înflorire au provocat scăderi recurente ale producţiei de coacăze negre, au reamintit ei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

TAROM introduce oferte speciale pe ruta București – Chișinău pentru a putea fi vizitate cramele din Republica Moldova

TAROM introduce oferte speciale pe ruta București - Chișinău pentru a putea fi vizitate cramele din Republica Moldova TAROM introduce oferte speciale pe ruta București...

Trupele rusești trebuie retrase imediat din Moldova. Mesajul premierului Recean la Adunarea ONU

Trupele rusești trebuie retrase imediat din Moldova. Mesajul premierului Recean la Adunarea ONU Republica Moldova își dorește soluționarea pașnică a conflictului transnistrean, cu respect deplin...

Brașovul este cel mai atractiv oraș din România pentru a locui. Unde se situează Bucureștiul și cine mai e în Top 10

Brașovul este cel mai atractiv oraș din România pentru a locui. Unde se situează Bucureștiul și cine mai e în Top 10 Braşov, situat la...

Înlocuitor pentru Mbappe! Ce vrea să facă Ancelotti în derby-ul Atletico Madrid – Real Madrid

Înlocuitor pentru Mbappe! Ce vrea să facă Ancelotti în derby-ul Atletico Madrid - Real Madrid Real Madrid o întâlnește pe rivala Atletico Madrid, duminică, 29...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.