Caniculă în Europa: temperaturi record în România, în Italia începe cea mai proastă săptămână

Publicat:

Caniculă în Europa: temperaturi record în România, în Italia începe cea mai proastă săptămână

Valul de căldură arzător care lovește Europa continuă. În România, cod roșu în București și în 28 de oraşe, în timp ce Italia se pregătește pentru cea mai călduroasă săptămână a verii: cu vârfuri de până la 43 de grade

România se confruntă cu unul dintre cele mai grave valuri de căldură înregistrate vreodată în istoria sa, scrie EURONEWS, potrivit stiripesurse.ro.

Începând de luni, timp de două zile, Bucureștiul și alte 28 de oraşe sunt sub scod roșu din cauza căldurii extreme, în timp ce pentru unele zone din centrul, nordul și sud-estul țării a fost emisă o alertă portocalie. În timpul zilei, temperaturile maxime vor urca până la 42 de grade la umbră, în timp ce noaptea nu vor scădea sub 20 de grade.


Caniculă în Europa: temperaturi record în România, în Italia începe cea mai proastă săptămână

În regiunile Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Moldova, inclusiv în capitala București, temperaturile vor atinge maxime record, iar indicele temperatură-umiditate va depăși pragul critic de 80 la sută.

Aceasta este cea mai extinsă avertizare de căldură emisă până acum în România. În ultimele zile, autoritățile naționale și locale s-au organizat pentru a gestiona situația. În diferite locații au fost amenajate puncte de prim ajutor și hidratare pentru populație. De asemenea, medicii avertizează oamenii să rămână în casă în mijlocul zilei.

În plus, autoritățile au impus restricții asupra traficului greu. Vehiculele cu o greutate de peste șapte tone și jumătate nu vor putea circula în acest weekend pe unele tronsoane de autostrăzi și drumuri naționale.

Meteorologii avertizează că valul de căldură care afectează țara va continua să se intensifice până miercuri.

Caniculă în Europa: temperaturi record în România, în Italia începe cea mai proastă săptămână

Weekendul trecut, termometrele stradale din București au atins 44 de grade, în ciuda faptului că măsurătorile oficiale au fost cu câteva grade mai scăzute. Capitala României a trecut deja prin trei valuri de căldură anul acesta, cu un total de cinci săptămâni de temperaturi extreme de la începutul lunii iunie.

De zile întregi, centrul și sud-estul Europei se confruntă cu un val de căldură arzătoare cauzat de anticiclonul african care a declanșat alarme în mai multe țări. Cu 13 luni consecutive de temperaturi record, unii experți spun că aceasta ar putea fi cea mai fierbinte vară vreodată pentru Europa, în special în Balcani.

Conform previziunilor şi în Italia începe cea mai fierbinte săptămână a verii. Anticiclonul african Charon domină întreaga țară, iar în zilele următoare va va deveni din ce în ce mai puternic.

Temperaturile vor continua să crească, rămânând peste 34-37 de grade în timpul zilei în multe orașe. În unele zone interne ale Siciliei vor atinge şi vârfuri de 43 de grade. Cele mai calde zile vor fi joi 18 și vineri 19 iulie.

Caniculă în Europa: temperaturi record în România, în Italia începe cea mai proastă săptămână

În Nord, cele mai mari valori se vor înregistra la Ferrara, Bologna, Rovigo, Padova și Trieste, cu fluctuații între 35 și 37 de grade. În centru, cele mai fierbinți orașe vor fi Florența, Roma și Terni, cu temperaturi de până la 40 de grade. Sudul va fierbe: în Sicilia și Sardinia sunt deja 40 de grade, care vor crește, aceste valori urmând a fi atinse și în regiunile Puglia și Basilicata.

Din cauza temperaturilor ridicate, de sâmbăta până duminică au murit patru bătrâni: unul la Roma și trei în Puglia, toți bărbați cu vârste cuprinse între 68 și 82 de ani.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Primăria Chișinău atenționează locuitorii capitalei să să economisească apa de la robinete

Primăria Chișinău atenționează locuitorii capitalei să să economisească apa de la robinete Primăria Municipiului Chișinău atenționează locuitorii capitalei să economisească apa din robinete. Precizările vin în...

Cum s-au omorât între ei fiii și nepoții lui Ștefan cel Mare pentru tronul Moldovei

Cum s-au omorât între ei fiii și nepoții lui Ștefan cel Mare pentru tronul Moldovei Alexandru Cornea, fiul lui Bogdan al III-lea şi nepotul lui...

Bugetul asigurărilor sociale de stat a acumulat în primele 6 luni venituri de 22627,2 mln lei

Bugetul asigurărilor sociale de stat a acumulat în primele 6 luni venituri de 22627,2 mln lei Bugetul asigurărilor sociale de stat a acumulat în primele...

Disputa afaceristului Anatolie Stati cu guvernul kazah, soluționată pe cale amiabilă

Disputa afaceristului Anatolie Stati cu guvernul kazah, soluționată pe cale amiabilă Autoritățile din Kazahstan și oamenii de afaceri moldoveni Anatolie și Gabriel Stati au semnat...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.