Canicula riscă să compromită recolta de floarea-soarelui și cea de porumb din nordul țării

Publicat:

Canicula riscă să compromită recolta de floarea-soarelui și cea de porumb din nordul țării

Temperaturile de foc riscă să compromită recolta de floarea-soarelui și cea de porumb din nordul Republicii Moldova. Fermierii sunt disperaţi şi spun că ar putea să ceară autorităţilor declararea stării de urgenţă în agricultură. În replică, reprezentanţii ministerului de resort afirmă că vor examina situaţia. Chiar dacă şi mâine va fi caniculă, meteorologii spun că apar condiții de instabilitate atmosferică în nordul și centrul țării. Astfel, izolat, e posibil să cadă averse slabe, însoțite de descărcări electrice.

Fermierii din nordul Republicii Moldova spun că sunt neputincioși în fața valurilor de căldură de peste 40 de grade Celsius. Igor Dănilă, din satul Gălăşeni, raionul Râşcani, cultivă floarea-soarealui pe o suprafaţă de 140 de hectare. Din cauza temperaturilor record, riscă să rămână fără recoltă, potrivit tvrmoldova.md.


Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

IGOR DĂNILĂ, fermier: „Acest cod roșu ne afectează foarte mult din cauza lipsei de apă din sol. Avem o perioadă îndelungată de când nu am avut precipitație. Plantele foarte frumoase, dar încep să se usuce. Planta este frumoasă, frunzele sunt mari, dar 2-3 frunze de dedesubt se încep a se usca.”

Şi experții în agricultură sunt îngrijorați de impactul temperaturilor extreme asupra culturilor agricole.

BORIS BOINCEAN, director al Institutului “Selecția”: „Lipsa de umiditate care este în sol va duce neapărat la compromiterea acestor recolte nu pot spune cu cât. Eu cred că n-a rămas mult de așteptat cu atât mai mult că se așteaptă săpămâna aceasta o săptămână de foc, dar sperăm că totuși vor cădea ploi.”

Reprezentanţii Asociaţiei “Forţa Fermierilor” spun că s-ar putea să ceară autorităţilor declararea stării de urgenţă în agricultură.

ION PLĂMĂDEALĂ preşedinte, Asociaţia “Forţa Fermierilor”: „Porumbul este afect foarte dur, floarea-soarelui – poate puţin să mai fie salvată, pe alocuri. Probabil, în timpul apropiat, vom iniţia o şedinţă comună cu Comisia pentru Agricultură pentru a cere declararea stării de urgenţă în Agricultură.”

Specialiştii Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare spun că a fost creat un grup de lucru care va examina situaţia fermierilor. Ei le recomandă agricultorilor să solicite Camerei de Comerț și Industrie un aviz care să confirme circumstanțele privind neexecutarea unor obligații către bănci sau alte instituţii în urma pierdererilor suferite de pe urma secetei.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

VASILE ŞARBAN secretar de stat, Ministerul Agriculturii: „Noi i-am informat despre acest ordin, metodologia despre cum se face determinarea pierderilor în exploataţiile agricole ca urmare a diferitor intemperii. Şi cum se acumulează această informaţie, cum se centralizează prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, toate aceste au fost comunicate de 2 ori în acest an.”

Meteorologii spun că, de mâine, un ciclon de aer rece va aduce multaşteptatele ploi.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Peste 1.000 de cazuri în care minori au fost abuzaţi sexual, înregistrate anul trecut

Peste 1.000 de cazuri în care minori au fost abuzaţi sexual, înregistrate anul trecut Violența asupra copiilor este un fenomen care capătă proporţii alarmante în...

VIDEO – Când nebunia nu are limite: Un profesor și-a construit un munte pe acoperișul unui bloc de apartamente

VIDEO - Când nebunia nu are limite: Un profesor și-a construit un munte pe acoperișul unui bloc de apartamente Profesorul Zhang Lin a dedicat șase...

Viktor Medvedciuk i-a trimis o scrisoare lui Trump în care dă vina pe Ucraina pentru tentativa de asasinat

Viktor Medvedciuk i-a trimis o scrisoare lui Trump în care dă vina pe Ucraina pentru tentativa de asasinat Fostul deputat ucrainean prorus Viktor Medvedciuk i-a...

Perioada electorală pentru alegerile prezidențiale începe la 1 august

Perioada electorală pentru alegerile prezidențiale începe la 1 august În cadrul ședinței de astăzi, 16 iulie, Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat Programul calendaristic pentru...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.