X

Cantitatea de miere exportată s-a dublat de la început de 2024

Cantitatea de miere exportată s-a dublat de la început de 2024

În primele luni din 2024, apicultorii din Republica Moldova au reușită să exporte 1.898 de tone de miere. Aceasta înseamnă dublu față de cantitățile exportate la începutul anului 2023, constată viceprim-ministrul Dumitru Alaiba.

În prima perioadă a anului 2023, apicultorii din Republica Moldova au exportat 918 tone de miere. Iar în perioada similară a anului 2024, rezultatul se dublează ajungând la 1.898 de tone, afirmă ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba. În rezultatul comercializării, apicultorii au făcut afaceri de 82 milioane de lei.

Citește și: Pentru prima dată în ultimii patru ani, exportul Republicii Moldova de făină de grâu a depăşit importul

Aceste rezultate frumoase sunt în primul rând meritul apicultorilor noștri, oameni muncitori și dedicați, de care suntem cu adevărat mândri. Fiecare borcan de miere exportat este rodul muncii lor, al grijii față de albine și al pasiunii pentru acest meșteșug”, a scris Dumitru Alaiba pe pagina sa oficială de Facebook.

Pe de altă parte, în luna mai curent, Ministerul Agriculturii nota că toată producția de miere din 2023 s-a însumat la aproximativ 5.500 de tone, cantitatea fiind similară cu cea din 2022. Exportul pentru întreg anul trecut a fost de 1.715 tone. Iar principalele piețe de desfacere au fost cele din Europa și Asia.

Oficialul a menționat și desprea lansarea unui nou program ODA pentru micii producători, care a avut loc miercuri, 24 iulie. Prin intermediul acestuia, mmicii producători vor beneficia de instruire și finanțare nerambursabilă.

Sursa: radiochisinau.md

Tags: Cantitatea de miereexportmiere
Social